На YouTube з'явилася українська версія документального фільму ВВС про звірства росіян у Бучі (ВІДЕО)

BBC News зняли наймасштабніший іноземний фільм про воєнні злочини росіян у Бучі. Його вже показали міжнародній аудиторії по всьому світу, 30 липня вийшла українська версія.

Про це повідомив журналіст й експерт Лабораторії законодавчих ініціатив В'ячеслав Шрамович.

"Це історія про вісьмох розстріляних 4 березня тероборонівців на вулиці Яблунській, 144 ("Агробудпостач"). А також про їхніх рідних, які майже місяць після того не знали нічого про чоловіків та синів. І все це на тлі російської окупації Бучі, коли росіяни, зокрема 76-а десантна дивізія (так звані "псковські десантники"), безуспішно намагалися штурмувати Ірпінь.

Слабкість російських бійців у боях і виливалася у їхній страх та такі war crimes, як розстріл полонених.

Фільм зняли легенда журналістики BBC Fergal Keane та продюсерка, яка у 2021 році виграла Оскар за найкращий короткометражний документальний фільм, Alice Doyard. Локальні продюсери Sofia Kochmar-Tymoshenko і Rostyk Kubik.

Знімальна група також висловлює подяку всім жителям Бучі, які поділилися своїми спогадами й відео про лютий і березень 2022 року.

Я долучився як консультант, допоміг колишнім колегам з верифікацією та геолокацією в Бучі. Скажу прямо, займатися верифікацією war crimes по відео з місць, де ти виріс, – не найлегше завдання. Але, зрештою, це була справа принципу.

Для мене головне, щоб трагедія цих людей не була забута, а їхні рідні не залишилися з нею сам на сам. Те, що історію розстріляних на Яблунській вулиці Бучі зафіксувала міжнародна аудиторія, дає хоч якусь надію на суд над усіма причетними до цього російськими військовими. А свою нікчемність після Бучі вони і так усвідомлюють.

Розстріл на "Агробудпостач", на жаль, – частина історії Бучі. Цей фільм також стане частиною історії міста", – зазначив Шрамович.

бучанська різанина воєнні злочини рф документальне кіно

Знак гривні
Знак гривні