Чого домагаються рашисти, зливаючи у мережу відео своїх звірств та вбиваючи полонених?

Сайти новинних агентств та соціальні мережі вкотре вибухнули обуренням та закликами до помсти. Що сталося цього разу? Російський найманець із ПВК «Вагнер», вона ж «Ліга», Арслан Арошанов, родом з Елісти в Калмикії на відео канцелярським ножем відрізає геніталії нашому полоненому бійцю. Одночасно з цією новиною через мережу проходить інформація про загибель в Оленівці в колонії 53 полонених «азовців».

Перше реакція тих, хто це побачить та прочитає – цілком зрозуміла.

Але тепер зупинимося, зробимо вдих-видих і подумаємо.

Час "несанкціонованих зливів інформації та відео" у мережу минув. Тим більше від таких покидьків, як компанія Уткіна – сучасного Дірлевангера. Тому, якщо нам щось показують, то не поспішайте приймати це за чисту монету.

Потрібно пам'ятати, що показові страти на камеру – типовий почерк терористів та нацистів. Перші ріжуть голови з криками "аллах акбар", другі із захопленням знімалися на тлі шибениць. Цілі таких показових акцій – залякування всіх, хто це бачить.

Публічні страти на радість натовпу сягають традиціями у давнину – згадаємо масове вбивство французької аристократії на Гревської площі з допомогою гільйотини, згадаємо страту короля Англії Карла I, відрубування рук злодіям у мусульманських країнах.

Рашисти діють у тому ж середньовічному дусі, викликаючи в пам'яті найчорніші сторінки світової історії з однією метою – залякати якомога більше людей своїм звірством.

На думку багатьох українських офіцерів, розстріл наших колон під Іловайськом, яким пообіцяли коридор для виходу, мав ту саму мету – залякати українців.

Та вони, щоправда, прорахувалися – залякати ЗСУ та громадян України не вийшло. Але зуміли розігнати багато зради після тих подій.

Тому те, що виклав у мережу "друг степів – калмик" та сьогоднішнє вбивство полонених азовців у Оленівці, на мій погляд, тісно пов'язане. І ось чому. Знищення бійців такого харизматичного та ненависного росіянам підрозділу, як «Азов», було неминучим. Коли рашисти зрозуміли, що на "відкритий процес" у дусі сталінських часів, коли підсудні визнають злочини та каються, наші бійці не підуть, вони їх убили.

Але вбили не просто так, а звалили всю провину за це… на ЗСУ. За версією, що розганяється росЗМІ, американська ракета, випущена з HIMARS, влучила в один з бараків, де перебували полонені.

За дивним збігом обставин – там не було жодного працівника колонії, а полонених перевели до окремого бараку за декілька днів до вибуху. У мережі вже є відео, де видно двоповерхові ліжка, що обгоріли, на яких згорілі живцем люди в характерній «позі боксера» – коли сухожилля під впливом високої температури піднімають руки.

Що насправді спричинило пожежу в бараку – зараз сказати неможливо чи дуже складно. Враховуючи, що в СІЗО, власне, особливо нема чому горіти, така висока температура могла бути викликана вибухом вакуумного боєприпасу, можливо, обстріл запальними снарядами з використанням фосфору. Достовірно ми це зможемо дізнатися або після звільнення Оленівки, або після захоплення безпосередніх виконавців цієї акції.

Сьогодні російське телебачення поклало провину за цей злочин на ЗСУ. Саме по собі подібне звинувачення ЗСУ вже безглуздо – ніколи не будуть наші війська стріляти по своїх полонених, і не будуть бити високоточною зброєю в таку ціль. Лихо в іншому – рашисти запустили брехню, а ми, як завжди, доводимо, що цього не було.

Тут треба згадати, що нічого нового у Кремлі не вигадали. Так, розстріл тисяч польських офіцерів у Катині у СРСР звалили на гітлерівців. Уточнені дані після оприлюднення архівних документів свідчать, що НКВСники тоді застрелили 21 857 людей.

До речі, саме тому – через співзвучність назви як зразкову жертву гітлерівців було обрано білоруське село Хатинь із сотень інших спалених окупантами сіл.

З часів розстрілу поляків у Катині НКВСниками рецепт не змінився. Вони, як і колись, звалюють свої злочини на інших.

У разі, якщо українські військові в пориві помсти показово покарають хоча б одного військовополоненого рашиста – це відео буде миттєво підхоплене всіма росЗМІ та розігнано з коментарями на кшталт: “ви ж бачите, які вони звірі, всі звинувачення росіян позбавлені підстав, ми звільняємо народ України від неонацистів”. Саме цю тезу неодноразово озвучує Лавров.

Сьогодні їхня мета викликати у кожного з нас шквал емоцій, які призведуть до необдуманих дій. Емоції варто виключити, вбивати ворога краще з холодною головою і відповідно до міжнародного військового права. Так ефективніше.

війна звірство провокація азов полонені

Знак гривні
Знак гривні