В Африці триває кампанія російського впливу. У Буркіна-Фасо можуть зайти "вагнерівці" – Foreign Policy

Буркіна-Фасо може стати наступною територією, де діятиме приватна військова компанія Вагнера з РФ.

Про це пише Foreign Policy, повідомляє "Бабель".

Представники американської розвідки вважають, що золоті копальні Буркіна-Фасо, недавній переворот, відсутність безпеки можуть зробити країну головною мішенню для бойовиків. До того ж ПВК «Вагнера» вже діє у сусідній Малі.

25 січня у Буркіна-Фасо стався військовий переворот. Армія скинула президента, захопила органи влади та закрила кордони. Вони зазначили, що затримали президента Роша Каборе та призупинили дію Конституції країни. Причинами перевороту військові назвали погіршення ситуації з безпекою, зокрема неспроможність президента об’єднати країну та протистояти поширенню радикального ісламізму.

Деякі експерти вважають, що Росія навмисно намагається отримати зиск зі наростальних антифранцузьких настроїв у Сахелі, напівзасушливій смузі землі, яка простягається через Африку від Мавританії на заході до Судану на сході. У березні хвиля регіональних протестів проти військової присутності Франції в Сахелі охопила низку країн, зокрема Малі, Нігер, Чад і Буркіна-Фасо.

«Немає сумніву, що в цих країнах відбувається свого роду кампанія російського впливу, яка служить низці цілей», — заявив Камерон Хадсон, експерт з американо-африканських відносин.

Нагадаємо, що на початку 2021 року Франція звинуватила російських «вагнерівців» у розкраданні ресурсів Малі. Ще у вересні 2021 року стало зрозуміло, що у країну зайшли військові формування Росії. 17 лютого президент Франції Емманюель Макрон оголосив про виведення французьких і союзних військ з Малі, які проводили контртерористичну операцію «Бархан». Рішення ухвалили на тлі розбіжностей із керівним режимом.

експансія рф вагнерівці африка

Знак гривні
Знак гривні