Олександр Клименко очолив САП, його затвердив новий генпрокурор Андрій Костін. Що про них відомо

Керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури став детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко. Його затвердив на посаді новий генпрокурор Андрій Костін.

Про це повідомив голова ОП Андрій Єрмак у Telegram.

"Сьогодні був призначений керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ним став Олександр Клименко, який був оголошений Конкурсною комісією переможцем чесного відбору і затверджений на посаді новим генеральним прокурором Андрієм Костіним одразу після його призначення", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що зобов'язання призначити переможця конкурсу на посаду голови САП було в переліку вимог для початку перемовин України про вступ до Євросоюзу.

Що відомо про Олександра Клименка

Як пише Forbes.ua, карʼєра Клименка у правоохоронних органах почалася на початку 2010-х з посади слідчого. Через пʼять років він став старшим слідчим у реформованій Нацполіції, де розслідував справи, зокрема про корупцію у держкомпаніях. Найвідоміший кейс – розкрадання коштів в «Укрзалізниці». 

У 2016-му Клименко став детективом НАБУ, за рік він уже очолював у бюро «другий відділ» – одну з ключових структурних одиниць НАБУ, яка займається «чутливими» політичними справами.

Наприклад, ще будучи заступником керівника підрозділу, Клименко розслідував справу сина соратника експрезидента Петра Порошенка Ігоря Гладковського. «Всередині структури говорили про навмисне затягування розслідування детективами», – розповідає колишній детектив НАБУ, який побажав зберегти анонімність. Він не навів доказів свого твердження.

630_360_1640076943-468.jpg

Олександр Клименко. Фото: Укрінформ

Швидким карʼєрним злетом Клименко міг завдячувати добрим взаєминам із керівником головного підрозділу детективів НАБУ Андрієм Калужинським, припускає колишній прокурор та викладач права у НаУКМА Володимир Петраковський.

Співрозмовник серед колишніх детективів НАБУ описує Клименка як людину з «поліційним підходом до роботи». «Детективи НАБУ самостійні у своїх діях, чіткі вказівки голова підрозділу може давати лише в окремих випадках, – розповідає він. – Клименко цього не розумів».

Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин зазначає, що ніколи не чув скарг від детективів, які підпорядковувалися Клименку.

У НАБУ займався складними справами та має репутацію хорошого професіонала, каже партнер Ario Law Firm Євген Грушовець. «Така кількість резонансних розслідувань говорить про його ефективну роботу у НАБУ», – додає експертка Центру протидії корупції (ЦПК) Тетяна Шевчук.

Чому Клименко вирішив стати очільником САП? Як він пояснив в інтервʼю УП, в НАБУ вже не було можливості кар’єрного зростання, тому що всі керівні посади були зайняті. 

Що відомо про Андрія Костіна

За інформацією Суспільного, Костін – адвокат, йому 49 років. З 2019 року — нардеп від "Слуги народу". Партії його порекомендував Андрій Єрмак. До цього Костін був депутатом Одеської міської ради від партії Арсенія Яценюка "Фронт змін". Також він співзасновник та директор адвокатської компанії "Право", був членом Міжнародної та Національної асоціацій адвокатів та членом Ради адвокатів Одеської області.

14 січня 2020 року Верховна рада обрала Андрія Костіна головою Комітету з питань правової політики. До цього нардеп обіймав посаду заступника голови. Так Костін став відповідальним за судову реформу.

Також він є членом Тристоронньої контактної групи з врегулюванням ситуації у Донецькій та Луганських областях, яку курує Андрій Єрмак, а з листопада 2021-го — її очільником. З початку повномасштабного вторгнення Андрій Костін був серед перемовників з української сторони, які зустрічалися з представниками РФ на українсько-білоруському кордоні.

6717bb32-9d23f5b636a87e63b1fdcb8867c33cf7.jpeg

Андрій Костін. Фото: РБК-Україна

Комітет з питань правової політики, який очолював Андрій Костін, запустив декілька процесів в рамках судової реформи, каже Денис Маслов — член цього Комітету та депутат від "Слуги народу".

Йдеться про те, що 14 липня 2021 року Верховна рада прийняла законопроєкт про роботу Вищої ради правосуддя (ВРП). Цей закон передбачає перевірку на доброчесність членів Вищої ради правосуддя та змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності — скарги розподіляються дисциплінарному інспектору ВРП, а не Дисциплінарним палатам, які складаються з чинних або колишніх суддів.

Також 13 липня 2021 року депутати проголосували за закон про Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС). Цей орган відповідає за конкурси на суддівські посади, але не працював з листопаду 2019-го. Тоді ВККС розпустили через те, що набув чинності закон, який затверджував новий порядок її формування: призначати на посади її членів мала Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Але процес формування Вищої ради правосуддя все ще триває — 23 липня Володимир Зеленський розпорядився створити конкурсну комісію з добору у неї кандидатів.

"Є досягнення в питаннях реєстрації прав власності на корпоративні права, нерухоме майно, в галузі нотаріату. Є досить серйозне просування в питаннях конституційної процедури, взагалі, в законодавчому регулюванні діяльності Конституційного суду", — каже Денис Маслов.

"Можу лише сказати насправді позитивні відгуки. У Верховній раді досвід достатньо різний. З одного боку, там, де була можливість власної позиції, пан Андрій проявляв себе достатньо незалежним професіоналом. Але знову ж таки, на жаль, це часто закінчувалося там, де починався інтерес Офісу президента", — каже нардеп "Голосу" Ярослав Юрчишин, який працював з Костіним лектором проєкту "Адвокат майбутнього".

"Він на посаді керівника Комітету з питань правової політики, на думку Центру протидії корупції, зарекомендував сумнівні рішення. Особливо, коли комітет розглядав питання, які стосувалися законопроєктів щодо судової реформи. Навіть після того, як президент подавав на розгляд Комітету законопроєкти про розгляд Вищої ради правосуддя, ВККС, на виконання міжнародних зобов'язань України перед МВФ і ЄС, Костін затягував розгляд цих законопроєктів у Комітеті", — каже експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

сап антикорупція офіс генпрокурора

Знак гривні
Знак гривні