Нафтогаз оголосив дефолт за облігаціями, поклавши відповідальність на уряд (Оновлено)

26 липня 2022 року сплив термін виплат НАК "Нафтогаз" держателям єврооблігацій, повідомляє пресслужба компанії.

"Раніше, 21 липня 2022, Кабінет міністрів України, діючи як загальні збори НАК «Нафтогаз України», своїм розпорядженням №625-р зобов’язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії при виконанні правочину щодо єврооблігацій Компанії тільки після окремого погодження таких дій Кабінетом міністрів.

На виконання вищезазначеного рішення уряду, а також на виконання зобов’язань національної компанії щодо виплат за єврооблігаціями керівництво Нафтогазу завчасно звернулося до Кабміну за погодженням на здійснення цього правочину.

У своєму офіційному листі до уряду національна компанія вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки для Нафтогазу та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії.

Своєю чергою КМУ не надав посадовим особам Нафтогазу дозволу виконати зобов’язання перед держателями єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року).

Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України». Оскільки невиконання зобов’язань за єврооблігаціями практично позбавило Нафтогаз доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023", – йдеться у повідомленні.

Як пише РБК-Україна, посилаючись на власні джерела в Кабміні, уряд доручив НАК "Нафтогаз" невідкладно розпочати другий раунд переговорів з інвесторами щодо реструктуризації боргу.

"Це відповідь на лист НАК "Нафтогаз" щодо погодження виплат кредитних зобов'язань. Йшлося про суми 335 млн доларів тіла кредиту і 45 млн євро процентів", – додало джерело.

Основа умов другого раунду – аналогічний процес, успішно розпочатий Міністерством фінансів.

"Іноземні партнери можуть не зрозуміти дії, при яких державний борг ми скорочуємо, а приватним інвесторам йдуть виплати. І наполегливі намагання Нафтогазу заплатити за боргом вже спровокували певні занепокоєння у ключових кредиторів держави. Серед іншого, НАК необхідно зберегти ліквідність для закупівлі газу в рамках підготовки до опалювального сезону", – зазначив співрозмовник.

У Кабміні очікують, що Нафтогаз буде діяти за прикладом Укренерго та Укравтодору, які також розпочинають перемовини щодо реструктуризації.

Оновлено

"Нафтогаз" повідомив про те, що невідкладно запропонує нову угоду з отримання згоди держателів єврооблігацій на відтермінування виплат.

"Національна компанія невідкладно запропонує держателям єврооблігацій угоду на відтермінування виплат відповідно до умов, визначених урядом у розпорядженні КМУ № 625-р від 21.07.2022. Цей процес має бути частиною спільних дій уряду та інших державних компаній щодо пропозиції аналогічних умов відтермінування виплат за єврооблігаціями", – йдеться у повідомленні.

дефолт уряд Нафтогаз

Знак гривні
Знак гривні