Солодкі принади. Як працює російська пропаганда у твіттері для арабської аудиторії

Інститут стратегічного діалогу (ISD) дослідив, як працює російська пропаганда у твіттері для аудиторії Близького Сходу та Північної Африки. "Тексти" публікують дещо скорочений переклад дослідження.

Аватарка "Maria Raskolniov" у твіттері – це модне селфі умовно привабливої ​​жінки з довгим каштановим волоссям та повними губами. "Maria Raskolniov" пише у Twitter виключно арабською мовою, має 11 100 підписників і стверджує, що є редакторкою у "відділі арабської преси російського агентства Sputnik_ar".

Kremlinista-1-600x457.png

Річ у тім, що аватарка "Maria Raskolniov" не унікальна. Жінка на фото – це користувачка Instagram Дзана Дзізл з Боснії та Герцеговини, яка має на цій платформі понад 617 000 підписників. Твіттер-акаунт "Maria Raskolniov" є прикриттям і частиною цілої низки облікових записів жінок-інфлюенсерів (деякі з яких здаються справжніми, а деякі відверто фальшивими), що поширюють прокремлівські наративи у твіттері арабською мовою.

Kremlinista-2.png

Інститут стратегічного діалогу (ISD) виявив 10 акаунтів у твіттері із загальним числом підписників 359 075 осіб, які використовують аналогічну тактику для поширення російської дезінформації: привабливі жінки з прокремлівським бекграундом. Ця тактика працює. Чоловіча аудиторія на Близькому Сході та у Північній Африці із задоволенням її поглинає.

Акаунт “The Russian Journalist” має аватар, на якому зображено іншу умовно привабливу жінку у військовій кепці. На обкладинці акаунту зображено ще одну молоду жінку в камуфляжі, що лежить на землі, як на пляжі. “The Russian Journalist” має 88 300 підписників у твіттері, акаунт стверджує, що пише на воєнну тематику, до того ж робить це виключно арабською мовою. “The Russian Journalist” був створений у березні 2022 року, а "Maria Raskolniov" – у квітні 2022 року. Шість з облікових записів, проаналізованих ISD, були створені в період з лютого по квітень 2022 року.

Акаунт з найбільшою кількістю підписників у цьому наборі – це "Elena Kosogorov". Є ще один обліковий запис з таким самим ім'ям, який, мабуть, є резервним. (Twitter вважає це порушенням політики своєї платформи). У цих двох акаунтів 110 600 та 32 400 підписників відповідно. Першим твітом основного акаунту "Elena Kosogorov" була цитата міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова. У ній йшлося, що "багато країн не хочуть виконувати накази "дядька Сема". Твіт був опублікований 19 березня, наразі набрав понад 800 лайків і був заповнений коментарями переважно єменських сепаратистських акаунтів. Відтоді "Elena Kosogorov" постійно твітить антизахідні цитати Лаврова, депутатів Держдуми та іншу російську пропаганду.

Ця група твіттер-акаунтів не тільки посилається і цитує політичну еліту Кремля, а й займається відвертою дезінформацією, координуючи між собою ідентичні твіти, наприклад, про наявність західних біолабораторій в Україні.

Kremlinista-5-600x526.png

Подібність є і в їхніх твіттер-"біографіях". "Maria Raskolniov" описує себе як "редакторка пресслужби російської агенції Sputnik _ar". Elena Kosogorov вказує ту саму особисту інформацію: "редакторка арабського відділу преси російського агентства Sputnik_ar". Цілком можливо, що ці акаунти належать співробітникам арабського відділу Sputnik. Але тоді це демонструє прогалину в модерації платформи, адже у такому разі ці акаунти мають бути позначені як "ЗМІ, контрольовані державою", за аналогією з Russia Today або Sputnik.

Загалом усі ці пропагандистські твіттер-акаунти працюють за однаковою схемою, розбавляючи контент, що насаджує путінізм і годує аудиторію примітивною пропагандою у диктаторсько-мілітаристському стилі, "власними" звабливими фото, які приваблюють чимало чоловічої аудиторії. Чоловіки з усього Близького Сходу та Північної Африки відповідають на спокусливі повідомлення, у коментарях до яких з'являються численні смайлики з поцілунками та трояндами, а чоловіки заявляють, що заради них вони готові змінити свої імена.

Продавати пропаганду за допомогою сексуальної привабливості – давня і перевірена стратегія, яка надійно спрацьовує і в сучасному світі соцмереж.

твіттер дезінформація російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні