Навіщо Рада дозволила націоналізувати майно Новокраматорського машинобудівного заводу

Депутати дозволили примусове відчуження майна Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ) на користь держави. Що означає це заплутане рішення, розбирався Forbes.ua. Наводимо скорочену версію статті.

Верховна Рада ухвалила рішення передати майно Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ) у державну власність. Необхідність «відчуження» індустріального гіганта автор постанови про націоналізацію, Володимир Арʼєв, пояснив загрозою його втрати через можливе захоплення російськими військами. «Обладнання підприємства може бути задіяно в оборонно-промисловому комплексі», – йдеться у пояснювальній записці. А саме – для виробництва великокаліберних снарядів, компонентів артилерійських озброєнь (стволів) та новітніх вітчизняних комплексів артилерійського озброєння.

НКМЗ належить родині Георгія Скудара, що володіє 78% заводу. 22% компанії розподілені серед великої кількості міноритаріїв, жодному з котрих не належить понад 1%, каже віцепрезидент НКМЗ Дмитро Скудар. Спеціалізується на виробництві прокатного, металургійного та гірничодобувного обладнання. На заводі площею 339 га працюють близько 8000 працівників. З 27 лютого підприємство законсервовано і не виробляє продукцію. Щоб отримувати кошти за поставлену продукцію, компанію довелось переєструвати в Києві, оскільки іноземні банки не пропускали оплату в Донецьку область.

Держава не націоналізує все підприємство, його акції, корпоративні права, каже керівник практики супроводу бізнесу Juscutum Дмитро Палющенко. Також держава не має права втручатись у діяльність підприємства, змінювати його керівництво. Постанова парламенту – це рекомендація для уповноважених органів вилучити певне майно заводу та вивести його подалі від фронту, пояснює юрист. 

Офіційно представники влади не звертались до керівництва НКМЗ з проханням передати своє майно для потреб воєнної промисловості. Неофіційно такі перемовини були. Голова військової адміністрації Донецької області Павло Кириленко та заступник керівника Укроборонпрому телефонували президенту компанії Георгію Скудару, розповідає його онук Дмитро.

Вони передали Скудару перелік обладнання, який потрібен для виробництва техніки, натомість президент компанії запропонував розгорнути виробництво на території заводу.

«Коли зі мною розмовляли на цю тему з Укроборонпрому, я сказав: будь ласка, ми готові розглянути виробництво будь-якої техніки, – розповів Георгій Скудар НВ. – Ми запропонували: давайте разом з вами на території НКМЗ за документацією, яка буде розроблена, виготовлятимемо таке обладнання без жодних витрат держбюджету».

«На цьому ці неофіційні перемовини завершились», – каже Дмитро Скудар.

Чому перемовини обірвались? Керівництво країни не хотіло ділитись з власником заводу інформацією про те, що і скільки для армії потрібно виробити, оскільки остерігалось зливу, каже співрозмовник Forbes у керівництві фракції «Слуга народу». «Тому вирішили націоналізувати майно, – каже він. – Ми не збираємось розкривати власнику, який повʼязаний з росіянами, інформацію, що нам потрібно для контрнаступу».

Георгій Скудар – представник «червоних» директорів, фігура радянської епохи, каже керівник аналітичного відділу ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. Він – колишній член Партії регіонів, ніколи не приховував своїх політичних переконань, виступаючи за економічне зближення з Росією. 

Один з основних лобістів постанови про відчуження майна – бізнесмен і народний депутат Максим Єфімов, стверджує топменеджер однієї з промислових компаній, який попросив не розкривати його ім’я. Цю інформацію Forbes підтвердив народний депутат Ярослав Железняк. «Більше за прийняття постанови виступав Максим Єфімов», – каже він.

Уродженець Петропаловська (Казахстан), Максим Єфімов став відомий через придбання конгресно-виставкового центру «Парковий» у Києві, відомого як «вертолітний майданчик Януковича». Формальним покупцем стала мати нардепа. Єфімов із середини 1990-х має стосунок до важкого машинобудування. Він є президентом і міноритарним співвласником сталеливарного заводу «Енергомашспецсталь». Її власником через кіпрську EMSS Holdings Limited є російська компанія «Атомэнергомаш», яка входить до енергомашинобудівного дивізіону держкорпорації «Росатом». В інтервʼю ЕП Єфімов казав, що володіє часткою, яка не перевищує 25%.

За даними «Схем», Єфімов є співвласником Старокраматорського машинобудівного заводу та Краматорського заводу важкого верстатобудування. Також «Енергоінвест холдинг», який повʼязують з Єфімовим, володіє 60,85% «Донбасенерго».

Чи є краматорські активи Єфімова конкурентами НКМЗ? Навряд, каже Чурін з Eavex Capital. «НКМЗ – унікальне підприємство, що виготовляє специфічне обладнання», – каже він. За його словами, зараз можна стверджувати тільки те, що держава намагається вивести унікальне обладнання подалі від лінії фронту. «Прогнозувати, що буде далі, зараз неможливо», – каже він. 

Перевезти обладнання заводу буде важко, каже Дмитро Скудар. «Зняти невеликі верстати – не проблема, а якщо зняти великий верстат, то його вже не зібрати», – каже він. 

Проте частина заводу – високоточне обладнання з виробництва спеціалізованих деталей, механізмів. «Це обладнання можна вивезти і задіяти на інших заводах, зокрема на підприємствах Укроборонпрому, – каже Чурін.

Власник компанії отримає компенсацію вартості вилученого майна, каже Дмитро Палющенко з Juscutum, посилаючись на відповідний закон. Після закінчення воєнного періоду власник може повернути своє майно за рішенням суду, якщо воно вціліло. 

У 2021 році Forbes оцінював НКМЗ у $215 млн. Згідно з фінансовою звітністю підприємства за 2020 рік, вартість його активів – 7,8 млрд грн.

промисловість краматорськ націоналізація

Знак гривні
Знак гривні