Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про вивезення зерна з портів

У Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.

Про це повідомляє УП.

Документ має назву "Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів". Україна при цьому не підписувала жодних документів із Росією.

Ініціатива, підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном. Такий самий документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З української сторони документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. З російської – міністр оборони Сєргєй Шойгу.

Угода передбачає, що контроль за портами "Одеса", "Чорноморськ" і "Южний" повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Документ не передбачає послаблення санкцій стосовно Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм зазначив, що підписаний текст домовленостей буде оприлюднений у повному обсязі.

"Ніяких інших закритих додатків, протоколів, документів та папірців на коліні не існує. При цьому жодного підпису української сторони поруч з підписом окупантів не стоїть. Документ підписаний представниками Туреччини, ООН та України. Досягнуті домовленості щодо розблокування портів ніяким чином не впливають на дії наших Збройних сил на фронті. Ніяких поступок, перемирʼя тощо. Ворог має покинути наші землі та заплатити за усі свої злочини", – заявив Найєм.

зерно туреччина порти оон

Знак гривні
Знак гривні