У США розглядають можливість надати Україні винищувачі стандартів НАТО

Потужні західні винищувачі можуть бути спрямовані в Україну для посилення її ВПС у боротьбі з російським вторгненням, заявив глава ВПС США генерал Чарльз Браун.

За його словами, зараз офіційні особи США розглядають можливість навчання українських пілотів у рамках майбутнього пакету підтримки, пише The Telegraph.

Воєначальник додав, що Вашингтон та інші західні уряди обговорюють "довгостроковий план для України щодо того, як вибудовувати Військово-повітряні сили, які їм знадобляться в майбутньому".  

Нова програма, ймовірно, міститиме постачання винищувачів стандартів НАТО. Виступаючи на конференції з питань безпеки в Аспені, генерал Браун уточнив, що Києву навряд чи передадуть радянські літаки МіГ, оскільки запасні частини для них надто важко знайти. 

Найімовірніше, йдеться про американські винищувачі, шведські реактивні літаки Gripen та Eurofighter Typhoon, а також французькі винищувачі Rafale. 

Kuwait_Typhoon_3-1536x1017.jpg

Винищувач Eurofighter Typhoon. Фото: Allesandro Maggia

Голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на пресконференції в Пентагоні в середу також порушив питання про можливість навчання українських пілотів. В проєкті оборонного бюджету на 2023 рік, затвердженому Палатою представників США, передбачено 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів. Однак остаточне рішення щодо цього ще не прийняте, заявив Міллі.

Під час пресконференція він вказав, що Пентагон «вивчає низку можливостей, включаючи тренування пілотів».

Навчання українських пілотів на західних реактивних літаках згадується також у законопроєкті про допомогу Україні на $40 млрд, ухваленому Конгресом США ще у травні, але Білий дім і Пентагон раніше ставили на паузу запити Києва про швидкі реактивні літаки.

У березні Сполучені Штати заблокували пропозицію передати Україні польські літаки МіГ-29, назвавши план "ризикованим" і попередивши, що він може втягнути НАТО в конфлікт з Росією.

За матеріалами Liga.net, "Мілітарний"

україна-сша ВПС військова допомога винищувач

Знак гривні
Знак гривні