Третій етап війни розпочався. На другому армія РФ застосовувала тактику Першої світової, тепер вона виснажена і її очікує розгром, – експерт

Генерал-майор ЗСУ, керівник ГО "Аналітичний центр вивчення і протидії гібридним загрозам" Сергій Савченко у своєму матеріалі для Zn.ua "Чекаєте на потужну вогневу підготовку та контрнаступ? Цього не буде. Все вже почалось" стверджує, що нині розпочався третій етап війни, а на другому етапі Росія виснажилась, бо застосовувала тактику Першої світової війни.

Експерт зазначає, що другий етап війни проводився агресором відповідно до його сталого погляду на війну і згідно з вимогами російських керівних військових документів.

"Стисло й трохи примітивно їхню суть можна описати так: створення переваги зосередженням сил на певному напрямку, завдання противнику вогневого ураження, використання його результатів шляхом завдання удару військами. Як результат — заволодіння певною частиною території. В ідеалі, за мету таких дій ставиться прорив оборони противника і розвиток наступу вглибину. Але такого результату агресору в жодному випадку досягти не вдалося", – пояснює він.

За словами Савченка, те, що демонструвала російська армія на другому етапі війни, — це не оперативне мистецтво і тактика часів Другої світової війни. "Це — Перша світова війна, без жодного перебільшення. Так званий брусиловський прорив 1915 року, коли росіяни, прорвавши фронт одночасно на кількох напрямках просунулись углибину на десятки кілометрів, на тлі недолугих дій сучасної російської армії виглядає неперевершеним військовим шедевром", – каже експерт.

Він відзначає стійкість і майстерність ЗСУ перед ворогом, який у кілька разів переважав їх у силах. "Вони майстерно виходили з-під загрози оточення тільки тоді, коли така загроза сягала критичної межі. Як наслідок — війська агресора були остаточно виснажені, а їхній наступальний потенціал вичерпаний. Противник зупинився, не виконавши завдання вийти на кордони Луганської та Донецької областей. Як кажуть, бобік здох", – підсумовує Савченко.

294653247_368479295465155_7578112370127801821_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Генерал-майор ЗСУ наголошує, що третій етап війни розпочався. За пріоритет узято вирішення оперативного завдання з руйнування системи логістики противника. "Слід підкреслити, що йдеться не про знищення окремих складів, якими б великими й важливими вони не були. Ідеться про руйнування (знищення) саме системи логістики. Вирішення цього ключового завдання остаточно знищить спроможність військ противника до наступальних дій", – каже Савченко.

Читайте також: Росіяни загрузли. Армія РФ не змогла наростити темпів просування після виходу з оперативної паузи, – ISW

Під час третього етапу ведення не виключається певна наступальна активність ворога на окремих напрямках, але в основному етап включатиме розгром агресора та визволення нашої землі. Є ознаки того, що наша наступальна операція побудована на сучасних положеннях військового мистецтва і базуватиметься на застосуванні сучасної високотехнологічної зброї, пояснює експерт.

Він зауважує, що командирам треба відійти від намагань саме сьогодні визволити чергову Іванівку, Богданівку чи Петрівку без будь-яких планів та перспектив розвитку наступу. "Часто визволені в такий спосіб населені пункти невдовзі повертаються під контроль ворога. І наші дії в цьому випадку перетворюються на невиправдані втрати матеріальних ресурсів і, що найголовніше, дорогоцінних людських життів. Це, безумовно, не стосується випадків, коли таких наступальних дій потребує ситуація на інших ділянках фронту", – пояснює він.

Савченко наголошує, що політикам не слід вимагати від військових негайних щоденних успіхів, адже наші військові довели, що чудово знають свою справу і розуміють, коли, що та як робити.

"Ворог теж усвідомлює свій близький кінець. Єдине, що може його врятувати, — це перемир’я і переведення військової агресії в переговорний процес. Росії життєво необхідно закріпити захоплені території й отримати час на підготовку нової фази агресії. Без перемир’я відбудеться швидка і неминуча поразка агресора", – резюмує генерал-майор ЗСУ.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні