Українська армія вражає Нідерланди та Німеччину надшвидким й ефективним застосуванням гаубиць Pzh2000

Українська армія розробила власну програму, за допомогою якої 12 гаубиць Pzh2000, отриманих з Німеччини та Нідерландів, використовуються набагато ефективніше, ніж у німецькій та голландській арміях.

Про це розповідає помічник Генерального секретаря НАТО з нових безпекових викликів Девід ван Віль в інтерв'ю журналу EW.

Щоб зробити точний постріл, українцям потрібно лише пів хвилини часу на підготовку. Німецькій і голландській армії потрібно 20 хвилин.

Комп'ютерна програма є настільки розумною і сучасною, що в штаб-квартирі НАТО її назвали "артилерійським Убером", каже Ван Віль.

Самохідна артилерійська установка Pzh2000 – це сучасна зброя, яка може стріляти на відстані до 50 кілометрів. Залежно від обставин, вона стріляє снарядами з точністю від кількох до десятків метрів. Батарея гаубиць діє групами. Щоб застати противника зненацька, цілі мають бути атаковані з різних позицій.

Після пострілу броньована гусенична гаубиця швидко відступає, оскільки противник відповідає зустрічним вогнем. Останній видає позицію супротивника, і тоді інша гармата має відзначити цю позицію та зробити новий залп із несподіваного кута.

Розгортання цих важких артилерійських гармат вимагає швидкості, постійної зміни розташування й адекватних взаємних консультацій. Багато залежить від вибору снарядів, розмір яких може бути змінено в останній момент. Усе це перетворює розгортання Pzh2000 на складну справу, зокрема й тому, що потрібно уникнути враження цивільних цілей та власних військ.

Також є правило, що польовий спостерігач, пілот винищувача або наземна станція розвідувального безпілотника завжди стежить за завданими збитками.

290679434_2644363455695105_7767925450378559762_n.jpg

PzH 2000 в Україні

Українці використовують свій "артилерійський Uber" для координації своїх дій. За словами Ван Віля, вони працюють з артилерійською зброєю набагато швидше за німців та голландців.

"Розвідники вказують у цифровій системі місце, куди має влучити артилерійський вогонь. Програма розраховує, яка артилерія розташована в найвигіднішій позиції. Через пів хвилини слідує цифрова команда, і лунають постріли. Це дуже швидко, бо у нас на організацію йде не менш як 20 хвилин. Дванадцять гаубиць, поставлених Німеччиною та Нідерландами, тепер також пов'язані з цим програмним забезпеченням. Тож ці артилерійські гармати будуть набагато ефективнішими у боротьбі з росіянами", – каже він.

Ван Віль наводить такий підхід як приклад нових військових розробок, які набирають обертів в Україні. За його словами, нинішня російсько-українська війна не є "класичною битвою сталі проти сталі". Це війна, у якій важливу роль відіграють датчики, великі обсяги даних та штучний інтелект.

Читайте також: Український застосунок для артилерії "Кропива" вважається кращим за ті, якими користуються в ЗС США, – швейцарський експерт

артилерія винаходи слава зсу

Знак гривні
Знак гривні