Виробник Bayraktar заявив, що ніколи не дозволить продаж безпілотників Росії

Виконавчий директор турецької компанії Baykar Makina Халук Байрактар заявив, що ніколи не дозволить продаж безпілотників Bayraktar Росії й підтримує Україну в її боротьбі за суверенітет і незалежність.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на телеканал CNN.

Він зазначив, що у Туреччини та України є стратегічний рівень відносин, особливо в аерокосмічній та оборонній галузі.

"Йдеться про роки зусиль. Туреччина підтримує Україну бойовими безпілотниками, ми також закуповуємо в України турбінні двигуни для безпілотників. Ми побудували відносини з Україною так, що дає переваги обом країнам", – зазначив він.

На питання про теоретичну можливість постачання Bayraktar Росії Байрактар відповів негативно.

"Ми не робили такого і не забезпечували їх. Ми також ніколи не зробимо цього. Оскільки ми підтримуємо Україну, підтримуємо її суверенітет, фактично її боротьбу за свою незалежність", – сказав він.

Obrazets-oblozhky4411.jpg

Ударні безпілотники Bayraktar TB2 Збройних сил України. Фото: ЗСУ

Нагадаємо, в Литві зібрали 5 млн євро на один ударний дрон за 3,5 дні. Тоді Туреччина вирішила передати Україні Bayraktar безплатно.

Крім того, самі українці за три дні зібрали 600 мільйонів гривень для фонду Сергія Притули, щоб придбати безпілотники Bayraktar для ЗСУ. І турецька сторона знову вирішила надати їх Україні безплатно.

Зараз збір коштів на ударний дрон для ЗСУ триває в Польщі. Станом на 18 липня там зібрали вже понад 16,4 млн злотих (понад $3 млн) на “Bayraktar TB2” для України. Це становить 75% коштів від необхідної суми 22,5 млн злотих (майже $5 млн). Кошти в межах акції “Купімо Україні Bayraktar” перевели близько 150 тисяч людей.

Читайте також: Майже всі потужності Baykar Makina зосередяться на забезпеченні ЗСУ "Байрактарами", – Резніков

Ініціативу європейських держав, які збирають кошти, щоб придбати військову техніку для захисту України, підтримала також Норвегія Там розпочався збір коштів на “Bayraktar TB2” для України.

У рамках кампанії планується зібрати 55 мільйонів крон (близько $5,5 млн) та передати їх у фонд допомоги при посольстві України. Організатори збору коштів розповіли, що кожен громадянин може пожертвувати на “Bayraktar TB2” не менше 10 крон. Перші 1000 благодійників, які пожертвують понад 250 крон (25 доларів), допоможуть визначитись із назвою для ударного безпілотника.

туреччина Байрактар волонтери

Знак гривні
Знак гривні