Кремль наказав регіонам РФ формувати "добровольчі батальйони" для війни в Україні, – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль наказав регіонам РФ формувати "добровольчі батальйони" для участі у війні в Україні.

Кремль, ймовірно, наказав російським "суб'єктам федерації" (регіонам) сформувати добровольчі батальйони для участі у російському вторгненні в Україну, замість оголосити часткову або повну мобілізацію в Росії, зазначають аналітики у свіжому звіті.

"Російський військовий кореспондент і блогер Максим Фомін заявив, що у Росії почалася "добровольча мобілізація", у ході якої кожен регіон має сформувати щонайменше один добровольчий батальйон. Термін "добровольча мобілізація", ймовірно, передбачає, що Кремль наказав 85 "суб'єктам федерації" (регіонам, включно з окупованим Кримом) набрати і фінансово стимулювати добровольців для формування нових батальйонів, замість того, щоб говорити про мобілізацію, засновану на призові або обов'язкову активацію всіх резервістів у Росії", – вказують у ISW.

У звіті також йдеться, що, за повідомленнями російських ЗМІ, регіональна влада набирає чоловіків віком до 50 років (або 60 років для окремих військових спеціальностей) на шестимісячні контракти й пропонує зарплату в середньому від 220 000 до 350 000 рублів на місяць (близько $3 750–$6 000). Окремі регіони пропонують премію за негайне зарахування до армії, яка в середньому становить 200 000 рублів (близько $3 400), що видаються з бюджету регіону, та соціальні пільги для військовослужбовців та їхніх сімей.

Російські ЗМІ вже підтвердили створення або розгортання добровольчих батальйонів у Курську, Приморському краї, Республіці Башкортостан, Республіці Чувашія, Чечні, Республіці Татарстан, Москві, Пермській, Нижньогородський та Оренбурзькій областях наприкінці червня – на початку липня. Влада Тюменської області оголосила про формування добровольчих підрозділів 7 липня.

"Добровольчі батальйони можуть дати близько 34 000 нових військовослужбовців до кінця серпня, якщо кожен суб'єкт федерації сформує хоча б один військовий підрозділ чисельністю 400 осіб. Деякі російські звіти та документи свідчать, що Кремль прагне набрати приблизно 400 солдатів на батальйон, які пройдуть місячну підготовку перед відправкою в Україну. Кількість осіб може змінюватись, оскільки деякі суб'єкти федерації, такі як Республіка Татарстан і Чечня, створюють два і чотири добровольчі батальйони відповідно. Нещодавно сформовані батальйони зараз вирушають на полігони та, ймовірно, завершать місячну підготовку до кінця серпня, але вони не будуть у стані бойової готовності за такий короткий проміжок часу", – зазначають аналітики.

Ключові висновки ISW:

армія РФ війна мобілізація РФ

Знак гривні
Знак гривні