Українська діаспора в Канаді подала до суду, щоб запобігти поверненню турбіни Siemens для "Північного потоку"

Світовий Конгрес Українців, організація української діаспори, подала у Канаді судовий позов у зв’язку з рішенням уряду передати після обслуговування турбіну Siemens для "Північного потоку", попри санкції. 

Як пише ЄП, про це повідомляє National Post.

У вівторок СКУ заявив, що подає позов у Канаді, щоб запобігти поверненню турбіни й не допустити подальшого обслуговування російських турбін у Канаді у майбутньому. За даними джерел "Європейської правди", у вівторок 12 липня позов вже подали до суду.

Лідер організації Павло Грод наголосив, що рішення про повернення турбіни є "великою помилкою з жахливими наслідками".

"Ми не можемо постачати терористичну державу інструментами, які їй потрібні для отримання коштів на фінансування вбивства десятків тисяч невинних людей", – наголосив він. 

За його словами, можна знайти кращі рішення, ніж просто піддатися на вимоги Росії, нагадавши, що постачати російський газ до Європи можна було б через українську ГТС. Він визнає, що за принципову позицію демократичному світу доведеться платити дорожче, але єдиний спосіб зупинити страждання України – це зупинити війну.

 "Люди й бізнес, які вірять в ідеї свободи, демократії та прав людини, можуть і мають об’єднатися для пошуку проривних рішень в енергетичній кризі, яку створила Росія… Ми розуміємо, що потерпає увесь світ – зростають ціни на продукти, є дефіцит продовольства, зростають ціни на газ. Усе це – через Владіміра Путіна, і ми не маємо про це забувати. Потрібно бути дуже рішучими й принциповими, тому що Путін експлуатуватиме будь-які наші вагання", – наголосив Павло Грод.

Нагадаємо, у суботу уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії й відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини. Німецькі чиновники закликали Канаду знайти спосіб повернути турбіну, побоюючись, що Росія використає цю проблему як привід для закриття "Північного потоку-1" і пошкодить здатність ФРН заповнити свої резервуари для зберігання газу перед зимою. Україна закликала Канаду не улягати шантажу Кремля і після рішення викликала керівника посольства Канади.

В ЄС заявили, що Канада не порушила санкції, віддавши турбіну для російського газопроводу.

діаспора канада німеччина газовий шантаж

Знак гривні
Знак гривні