“Оперативна пауза” в окупантів, знищення ворожої логістики. Фронтовий огляд 4 — 11 липня. Карти

Протягом тижня Сили оборони України змусили окупантів взяти “оперативну паузу” та почати розконцентровувати свої війська, весь тиждень руйнувалась їхня логістика: бази постачання, склади боєприпасів, командні пункти. Лінія фронту стабілізувалась, а російська армія не змогла розвинути свій наступ після окупації Лисичанська. Про події на фронті протягом тижня читайте у нашому огляді.

Загальні тенденції

Скоріше за все, російська армія почала поступово переходити до позиційної війни – оперативна пауза викликана саме цим. Протягом двох останніх тижнів руйнування логістики російської армії не дає можливості концентрувати значні сили – “ударні кулаки” для масових наступів. Всі штурми протягом тижня мали локальний характер.

Російські війська змушені розпорошувати свої війська по всій лінії фронту та для утримання територій. Проте майже половина російських військ сконцентрована на Слов’янському та Краматорському напрямках – в районі Попасної, Лисичанська та Ізюма.

Поступово російська армія зможе переналаштувати свою логістику, але вже навряд чи зможе утримувати великі угруповання військ для масових наступів. Перш за все, російська армія прив’язана до залізничної мережі – тому руйнування залізничної інфраструктури є одним із пріоритетів для ЗСУ. А руйнування складів призводить до того, що в окупантів подовжується “логістичне плече”.

Окупація “порожнього” Лисичанська не дала російській армії бажаних результатів, вони не змогли швидко розвинути наступ. Це дозволило зупинити окупаційні війська в передмістях Сіверська та Бахмута, на підготовлених позиціях Сил оборони України. Тому російська армія змушена заново штурмувати позиції “в лоб”, що означає великі втрати для них.

Харківський напрямок

Окупанти протягом тижня посилили обстріли міста Харкова та його околиць та намагались проводити локальні штурми, щоб не дати ЗСУ можливості контратакувати. Російській армії вдалось окупувати два населені пункти – Веселе та Мале Веселе. Але силам оборони України вдалось утримати важливий плацдарм – Рубіжне. В іншому лінія фронту не змінилась.

Слов’янський напрямок

Протягом тижня на Ізюмському – Слов’янському напрямку посились пожежі, що свідчить про активні артилерійські обстріли з обох сторін. Всі околиці Ізюма протягом тижня палали – це, скоріше за все, свідчить про активне руйнування логістики та удари по скупченнях техніки.

Російська армія на північ від Слов’янська сконцентрувала величезні сили, але протягом тижня проводила локальні атаки – в районі Богородичного, Долини, Краснопілля.

Краматорський напрямок

Пожежі вказують на спроби окупантів придушити сили оборони України масованим артилерійським ураженням на всій ділянці від Сіверська до Бахмута, але це не дає результатів: українська армія тримається та періодично завдає контрударів. За тиждень лінія фронту суттєво не змінилась. Єдина зміна – російська армія, скоріше за все, змогла окупувати село Клинове.

Дії російської армії направлені на “протискання” лінії оборони та вихід “за Бахмут” – до передмість Краматорська. Поки що угруповання російських військ біля Лимана не здійснювали активних дій. Скоріше за все, вони можуть бути введені в бій у випадку, якщо російській армії вдасться окупувати Сіверськ та вийти до передмість Краматорська та Слов’янська зі сходу, блокуючи місто.

Маріупольський напрямок

За неофіційною інформацією, силам оборони України вдалось звільнити населений пункт Микільське. Наразі про інші зміни лінії фронту на цій ділянці невідомо. Але велика кількість пожеж у тилах сил оборони України свідчить про активні артилерійські обстріли.

Також російські війська намагалися штурмувати Мар’їнку та Побєду, але безуспішно.

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку йдуть важки та інтенсивні бої. Наразі Генеральний штаб України офіційно не коментує події на цьому фронті.

За неофіційною інформацією можна говорити про поступове просування сил оборони України в напрямку Херсона. Пожежі також свідчать про те, що російська армія намагається зупинити контрнаступ української армії артилерійськими та авіаційними ударами.

Від артилерійських та ракетних ударів також значно постраждала логістика окупантів на цьому напрямку.

карти війна Карти війни

Знак гривні
Знак гривні