Уже близько 500 бурятських контрактників відмовилися воювати в Україні

Уже 500 військових з Бурятії розвірвали контракт з армією РФ та змогли повернутися додому. Чергова група з 150 людей прибула до Республіки Бурятія 9 липня.

Про це інформує "Новинарня" з посиланням на The Insider.

Очільниця Фонду “Свободная Бурятия” Олександра Гармажапова розповіла, що згідно із законом, контрактники мають повне право розірвати контракт і не воювати в Україні, проте їм погрожують кримінальними справами, замикають, відбирають телефони, не приймають рапорти.

Читайте також: Усі наші розмови довкола «бурятів» – частково знімають вину з росіян

«Командири вдають, що не бачать рапорти, ставлять печатки «схильний до брехні та зради». До нас звернулося близько 300-350 контрактників, і з кожним днем ​​їх стає дедалі більше. Сумарно через нас пройшло близько 500 людей. Це все люди, які кажуть, що вони не хочуть воювати, що вони не розуміють, що там роблять. Також звертаються з інших регіонів. Зараз виникла ситуація з тувинськими військовослужбовцями. Вони ще три тижні тому написали рапорти про розірвання служби, але їх не прийняли, і до 20 осіб зараз замкнено у комендатурі одного з районів, окупованих на сході України, і не випускають», – зазначила вона.

buryaty-protestuyut-proty-vijny.jpg

Фото: THE INSIDER

Гармажапова нагадала, що тиждень тому було опубліковано звернення дружин військовослужбовців із Бурятії, які просили замінити їх на інших чоловіків і повернути їх додому. Насправді їхні чоловіки вже поверталися додому, але на момент публікації звернення їх розвернули, деяким довелося вистрибувати з автобуса на ходу.

“На момент запису відео їхні чоловіки вже написали рапорти про розірвання контракту. Але вийшло так, що після появи їхнього відеозвернення в мережі автобус із цими чоловіками, які вже їхали додому, розвернули, і їх знову відправили на територію, окуповану в Україні, і залишили там ще на 10 днів”, – додала вона.

Відмовлятися воювати бурятських військових мотивує не лише страх, а й нерозуміння того, чому вони мають «денацифікувати» Україну, пояснює Гармажапова.

«Зі мною зв'язувався один військовий, якому вдалося розірвати контракт, він сказав: «Я не хочу бути окупантом. І я не розумію, чому ми «денацифікуємо» Україну, якщо я 9 років жив у Москві й стикався там із расизмом та ксенофобією».

Читайте також: «Спецоперація» для депресивних регіонів Росії. Як Путін через війну в Україні позбавляється проблемної молоді

корінні народи рф буряти армія РФ

Знак гривні
Знак гривні