Заяви конгресвумен Спартц, яку називають "людиною Трампа", пролунали у розпал постачання зброї від США (Погляд)

Журналісти Світлана Пиркало та Остап Яриш аналізують скандал із заявами конгресвумен Вікторії Спартц щодо можливих "російських зв’язків" керівника ОП Андрія Єрмака на тлі активного постачання зброї Україні від США.

Питання до заяви конгресвумен Вікторії Спартц по Єрмаку, пише з Лондона журналістка Світлана Пиркало.

"Перш за все, це час і форма цього звернення. Якщо такі заяви видаються під час надходження "Хаймарсів", та ще й паралельно з російською дезою в західній пресі про те, що ці HIMARS знищила російська армія, то й виникає велике запитання. Можливо, ви не бачили цього фейку про знищення "Хаймарсів" та "Гарпунів" російськими ракетами, але воно досить широко розійшлося, принаймні серед британських споживачів новин. Українські спростування не доходять з такою ж ефективністю. Мета таких вкидів – показати українську сторону ненадійною, якій не треба давати дорогу і небезпечну зброю, бо вони її продадуть, просруть, здадуть її місцеперебування Росії тощо. От і все", – зазначає Пиркало.

Журналістка зауважує, що те, що написала Спартц в листі до адміністрації Байдена про Єрмака, – це старі звинувачення з відкритих джерел.

"Такі запити – навіть якби вони були обґрунтовані якоюсь новою інформацією – просто не шлються в адміністрацію президента у вигляді пресрелізів. Члени Конгресу не отримують жодної секретної розвідувальної інформації від спецслужб, хоча знають, безумовно, більше за пересічного Джо. Окрім того, ну не займається Білий дім збором due diligence на іноземних посадовців, для цього є спецслужби. Але ж вона не в спецслужби спрямувала свій запит, а публічно саме Байдену, який шле в Україну "Хаймарси".

Так, вона виступала на підписанні ленд-лізу як політик українського походження, але я не знайшла нічого в англомовних джерелах про якесь лобіювання чи підтримку ленд-лізу чи інших проукраїнських постанов з її боку. Вона за них просто голосувала і час від часу була однією з виступаючих на представленні цих постанов.

Якщо ви мені скажете, що про цю Вікторію родом з Носівки на Чернігівщині ви щось знали ДО позавчорашнього дня і були переконані в її проукраїнській позиції, то, можливо, я помиляюся. А так вона виглядає просто як людина Трампа (якою вона і є), якою скористалися в потрібний момент", – резюмує Пиркало.

01bd0000-0aff-0242-d4f4-08d9fbb8b7cf_w1023_r1_s.webp

Вікторія Спарц. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Водночас журналіст Остап Яриш пише, що в історії про конгресвумен Спартц і Єрмака важить американський політичний контекст, який важливо розуміти для ширшої картини.

"По-перше: звинувачення в бік української влади пролунали не від США, не від американського уряду, не від Конгресу і не від якоїсь із партій. Звинувачення пролунали від конкретної конгресвумен. Тепер декілька деталей про неї.

Вікторія Спартц — у вираженій опозиції до Байдена і належить до тієї групи республіканців в Конгресі, які впевнено підтримували Дональда Трампа.

Сам Трамп теж підтримав кандидатуру Спартц на минулих виборах до Конгресу. Вперше її обрали туди 2 роки тому. Свою кампанію в Індіані вона будувала на меседжах, співзвучних із загальною політикою колишнього президента. Це врешті виявилось близьким для більшості виборців її округу.

Цього листопада в США — проміжні вибори до Конгресу. Спартц, як й інші члени Палати представників, буде переобиратися.

Україна займає важливе місце в політичному дискурсі США, тим паче коли йдеться про зовнішню політику. Минулого тижня я дивився фрагменти теледебатів республіканців у Вайомінгу. Серед тем обговорень була інфляція, вакцини, збройне насильство, штурм Капітолія, підтримка України.

Зараз серед крайнього республіканського крила дехто (як популярний ведучий Такер Карлсон та інші) пробує просувати наратив про “корумповану Україну”, начебто відмивання Білим домом грошей через постачання допомоги тощо. Це дивиться значна частина виборців – і робить якісь висновки.

Вікторія Спартц народилась на Чернігівщині, і на момент повномасштабного вторгнення Росії в неї була там родина. Весь цей час конгресвумен залишалась осторонь риторики Карлсона та інших.

Вона також дистанціювалась від позиції невеликої частини її однопартійців, які не підтримали законопроєктів про додаткову допомогу для України. Спартц голосувала за – і навіть була однією з запрошених на урочисте підписання Байденом закону про ленд-ліз.

Але тепер ми побачили відкриті звернення Спартц. У першому з них вона закликає Байдена перестати грати в політику, Зеленського – припинити театр, а Конгрес – встановити нагляд за постачанням допомоги. В наступних зверненнях вже йшлося про Єрмака, Татарова і т.д.

Своєю чергою співголова групи підтримки України в Конгресі демократка Марсі Каптур оприлюднила своє звернення. Попри те, що “деякі законодавці намагаються посіяти розбрат і розпалити напругу”, каже вона, в цілому підтримка української влади в Конгресі зараз є непохитною.

Словом, ситуація така. Ймовірно, це ще не це кінець всієї історії – подивимось. Тим більше, що з включенням Марсі Каптур дискусія стала ширшою. Проміжні вибори у США за декілька місяців – і схоже, тема України тут знову буде предметом активних обговорень", – зазначає Яриш.

україна-сша скандал спартц єрмак

Знак гривні
Знак гривні