Нова оперативна стратегія, більше зброї, розвиток власних ППО/ПРО та звільнення Півдня: Резніков назвав нагальні завдання

Україна потребує більше далекобійної зброї, дронів і бронетехніки, а також має розвивати свої власні ППО/ПРО та прагне виробити нову оперативну стратегію, зокрема задля звільнення півдня. Про це розповів міністр оборони Олексій Резніков західним виданням.

Україна ефективно використовує далекобійні артилерійські системи, отримані від США, і потребує додаткових постачань озброєння. Про це міністр оборони Олексій Резніков сказав в інтерв‘ю The Wall Street Journal.

Він зазначив, що Україні, щоб повернути території, загарбані Росією після 24 лютого, потрібна зброя більшої дальності, оскільки боротьба переважно перейшла на рівень артилерійських боїв.

"Нам необхідно оновити наші військові підрозділи, провести заміну, бо в нас теж багато втрат, – сказав він. – Ми чекаємо більше броньованої техніки, більше зброї від наших партнерів. Нам потрібно перебудувати деякі напрямки, оновити наші укріплення й виробити нову оперативну стратегію".

Міністр підкреслив, що високомобільні артилерійські ракетні системи M142, пускові установки великої дальності HIMARS “змінили правила гри". Але "нам потрібно більше, і нам це потрібно швидко", додав він.

Українські військові мали довести західним партнерам, що можуть ефективно використовувати надану зброю, сказав Резніков. Знищення російських кораблів та командних пунктів показало, що ЗСУ "пройшли випробування".

"Росіяни використовують свої РСЗВ, які можуть вести обстріл до 120 км, – зазначив Резніков. – Отже, нам потрібно щось трохи довше: 150 км".

Він також зауважив, що безпілотні літальні апарати постійно глушаться Росією і не мають програмного забезпечення для боротьби з перешкодами, необхідного для досягнення переваги.

До того ж під час бізнес-конференції на платформі Forbes Олексій Резніков наголосив, що треба суттєво посилювати захист неба і що треба розвивати свою систему ППО/ПРО, адже система типу «залізний купол» в Україні буде неефективним.

"В України сьогодні вже є захист нашого неба. Він не ідеальний, але ворожі літаки в нашому небі вже не літають, бо бояться і знають, що ми їх збиваємо. Є приклад Ізраїлю, який досить непогано захищає небо. Всі ми знаємо назву «залізний купол», але навіть він не захищає на 100%.

Мало того, я був в Ізраїлі, спілкувався з їх виробниками, підприємствами державними. «Залізний купол» зроблений проти повільних на низьких висотах з легким ураженням ракет, зроблених по суті в гаражах. Від крилатих та балістичних ракет «залізний купол» не захищає. Там є інша система ППО, які розвивається і в самому Ізраїлі і є в Чехії, і США. Тому нам потрібно розвивати свою систему ППО/ПРО, або отримувати, зокрема, від наших партнерів", – сказав міністр оборони України.

Також в інтервʼю The Times Олексій Резніков заявив, що Україна накопичує мільйонну бойову силу, оснащену західною зброєю, щоб деокупувати південь.

За його словами, президент Зеленський наказав українським військовим повернути окуповані прибережні райони, які є життєво важливими для економіки країни.

«Ми розуміємо, що політично це дуже необхідно для нашої країни. Президент дав доручення командуванню військ розробити плани. Після цього Генеральний штаб каже, що для досягнення мети нам потрібно: а, б, в... Це моя робота. Я пишу листи колегам із країн-партнерів, генерали говорять, навіщо нам така зброя, а потім ми отримуємо політичні рішення», — сказав Олексій Резніков.

Насамкінець Резніков висловив переконання, що Росію у перспективі чекає розпад. «Я впевнений, що в найближчі кілька років ми побачимо заклики до отримання суверенітету від країн, які перебувають у складі Росії. Російська федерація закінчить своє існування як різні країни — Татарстан, Башкортостан тощо», — наголосив Резніков.

За матеріалами Укрінформ, Бабель.

резніков російсько-українська війна зброя міноборони

Знак гривні
Знак гривні