Том Купер: посилена українська артилерія може проявитися в усій своїй потужній красі

Австрійський військовий аналітик, експерт із застосування бойової авіації Томас Купер уважно стежить за воєнними діями в Україні від самого початку вторгнення Росії. Публікуємо головні тези його чергового аналізу про війну в Україні

Аналіз опубліковано 10 липня.

ПОВІТРЯНА / РАКЕТНА ВІЙНА

«Вишестоєщіє органи» стверджують, що 8 липня їхні Су-35 і МіГ-31БМ збили два Су-25 у Миколаївській області. І що загалом на сьогодні збито 239 українських літаків і 137 гелікоптерів… схоже, вони так стурбовані посиленням української артилерії, що жодного дня не минає, аби вони не стверджували, що знищили чергову партію «M777 на складі»…. і, звісно, вони вже знищили чотири, а потім ще два M142 HIMARS і щось там іще…. – все завдяки «високоточним ракетам», які влучили в черговий ангар… Як доказ вони постійно демонструють одне й те саме старе фото й ще одне відео.

Здається, їхні гаубиці 2С7 «Піон» повернулися до обстрілу Миколаєва. Дехто стверджує, що росіяни також розгортають ЗРК С-300 у режим «земля-земля» (так, це можливо; усі зенітно-ракетні комплекси радянської/російської розробки мають режим «земля-земля», але, якщо пускати в дію їх таким чином, падає точність). [Можливо тому – перекл.] страждають саме приватні будинки та підприємства.

Часів Яр (місцевість посередині між Краматорськом і Горлівкою) вчора зазнав потужного удару росіян. «Вишєстоящіє органи» заявили, що влучили по «ангару з американськими 155-мм гаубицями М777» і «30-ма українськими бойовиками, які обстрілювали житлові квартали Донецька», все це відбулось із залученням «високоточної зброї ПКС». (Здається, «вишєстоящіє органи» навіть не дозволяють собі уявити, що існує щось на кшталт «Збройних Сил України»...). Власне, вдарили незрозуміло чим (хіба що отими «чотирма ракетами»). Загорілась місцева залізнична станція і, як повідомляють, під уламками п’ятиповерхового будинку опинилися до 30 мирних жителів. Очевидно, що то була «розплата» за всі підірвані склади боєприпасів у Донецькій області за останні два тижні.

Також повідомляють, що чотири російські ракети, які наближалися до Харкова, були збиті вчора ввечері. Ще не знаю якого типу. Пізно ввечері 9 липня знову ж чотири ракети типу «Калібр» наблизилися до Кривого Рогу: одна з них була збита, а решта влучили у «промислове підприємство в Радушному».

БИТВА ЗА ДОНБАС

Харків... росіяни і путінфани заявляли, нібито армія рф захопила Уди, але це виявилося неправдою. Просування росіян на південь у напрямку Дмитрівки зупинили; проте українці втратили Веселе й Мале Веселе (на північний схід від Харкова). Далі на схід, як виявилося (щойно розвіявся дим), українці утримують Рубіжне, село на Сіверському Дінці — це важливо, адже посилена українська артилерія може проявитися в усій своїй потужній красі. Наприклад, ЗСУ поцілили у поїзд із боєприпасами, що 8 липня наближався до Вовчанська з півночі.

Ізюм... по околицях цього міста українська артилерія також гатить у повну силу. Особливо багато обстрілів було здійснено, як повідомляють, по залізничних шляхах, що ведуть із росії: в Ізюмі, Лозовій, Олександрівці, Студенку. Схоже, українці серйозно просунулися в ліси на захід від Ізюма; уже щонайменше тиждень тривають бої за Придонецьке. Але мені здається, що до Ізюма ЗСУ зможуть наблизитися тільки тоді, коли звільнять Заводи та Андріївку.

Читайте також: Том Купер: 93-тя ОМБр розмазала ще один локальний наступ росіян

Слов’янськ... росіяни притягли на фронт нові батальйонні групи (наприклад, зі 106-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії армії рф) і розширили лінію фронту далі на південь. За минулі два дні тільки в цьому районі було завдано близько 50 ракетних ударів із Су-25. На землі бої теж тривають: росіяни атакували Курульку (на Краснопілля, Долину і Богородичне почали наступати ще раніше). 80-та і 81-ша десантно-штурмові бригади ЗСУ утримують лише південні околиці Богородичного. Російська артилерія (а на цьому відрізку фронту зосереджено щонайменше три артилерійські бригади) обстрілює майже всі населені пункти — від Курульки, Іванівки, Привілля до східних околиць Слов’янська і до Сидорового. Проте сильно просунутися їм не вдається, можливо, тому, що українська артилерія систематично нищить їхні склади боєприпасів.

Сіверськ... Не впевнений, чи українці досі утримують Білогорівку. Іще 8 липня заявляли, що так, але на сьогоднішній ранок, схоже, уже ні: із цього села росіяни й сепаратисти (а саме, пвк «вагнер», 2-га, 4-та й 7-ма бригади «лнр» і 1-ша бригада «днр») наступають на Григорівку і Серебрянку. Після щонайменше двох невдалих атак із Золотарівки на Верхньокам’янське росіяни зробили третю спробу, і цього разу захопили східний край селища. Зате українці, схоже, досі утримують Спірне — можливо, завдяки активності 24-ої механізованої бригади, яка похвалилася знищенням 12-15-ти російських танків.

292993830_10160351346628746_5878042248462462336_n.jpg

Рота російських танків у процесі знищення їх 24-ою механізованою бригадою ЗСУ.

До речі, про 24-ту механізовану: більшість українських формувань, які брали участь у боях за Сєвєродонецьк і Лисичанськ, зараз не воюють. Схоже, їх відвели, щоб дати перепочити, реорганізувати та замістити втрати. Наприклад, 17-та танкова бригада і дві бригади ТрО нині не на фронті: лінії оборони утримує 118-та і 128-ма бригади тероборони, 58-ма мотопіхотна і 79-та механізована бригади як резервісти, а 4-та танкова в ар'єргарді (зараз більшість регулярних українських бригад включають до 4-5 батальйонів).

Бахмут... Тут ситуація залишається найбільш критичною. Уже два дні пвк «вагнер» і/або спецзагони атакують Веселу Долину. Дехто з їхніх фанатів стверджує, що атаки ведуться вже на Зайцеве й аж до Опитного (селища на південь від Бахмута по трасі Т0513), але доказів, що росіяни дісталися так далеко, поки що немає. Найпевніше, вони лише обстрілюють цей район. Чергову атаку на Вуглегірську ТЕС і Новолуганське було відбито. Схоже, 30-ту механізовану бригаду ЗСУ тут замінила 72-га (озброєна, між іншим, британськими бронетранспортерами FV103 Spartan).

Лінія розмежування... росіяни кілька разів атакувати Авдіївку і Мар’їнку неподалік від Донецька – атаки було відбито (минулі дні сили рф сильно обстрілювали Мар’їнку з артилерії). Тим часом в Україні з’явилися вже 12, а то й 13 HIMARS-ів, і їхня присутність сильно відчувається. Сьогодні близько 4:00 ранку вони майже одночасно вдарили по складу пального та вісьмох складах боєприпасів у Донецьку. Тим часом росіяни й самі трохи наробили собі клопотів «необережним курінням», наприклад, у Кузоватово під Ульяновськом.

ПІВДЕНЬ

Запоріжжя та південь Донбасу… На схід від Вугледара українці, схоже, звільнили Володимирівку та тиснуть в бік Єгорівки. Проте, не певен, чи це вже великий наступ, чи «просто бої за кращі позиції». Далі на південь українські партизани підірвали ще один важливий шлях сполучення в районі Мелітополя: тепер вже залізничний міст на 25 км північніше міста.

Херсон… Тут уже десь 24-36 годин триває контратака 49-ої ЗВА та 22-го армійського корпусу рф. Схоже, вони ведуть контрнаступ у Снігурівці, а також захопили Лозове і Білогірку, південніше Давидового Броду. На південній ділянці фронту українці намагалися тиснути на Томину Балку, тим часом 49-та ЗВА, ймовірно, знову захопила Станіслав [на березі Дніпровської затоки – перекл.]. З району Киселівки – Чорнобаївки фактично не було жодних новин, крім того, що місцевий аеропорт постійно обстрілюють, а також того, що в Чорнобаївці вчора висадили в повітря черговий склад російського БК. Також 8 липня українці, схоже, підірвали російський потяг постачання в районі Антонівки (принаймні на картах FIRMS [сервіс НАСА для відстеження пожеж – перекл.] позначені сильні пожежі, що не вщухають у цьому районі вже десь добу.

З оригіналом можна ознайомитись за цим посиланням, а повний переклад розміщено на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні