США створюють групу з розслідування воєнних злочинів в Україні, її очолить "мисливець на нацистів" – CNN

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд під час поїздки до України у вівторок, 21 червня, оголосив про створення групи з розслідування воєнних злочинів, яка працюватиме над виявленням та переслідуванням усіх, хто їх вчинив в Україні. Про це пише CNN.

За словами Гарланда, групу очолить найвідоміший у Міністерстві юстиції "мисливець на нацистів" Елі Розенбаум, і до її складу увійдуть експерти з розслідувань, пов'язаних із порушеннями прав людини та воєнними злочинами.

За даними Міністерства юстиції США, Розенбаум має 36-річний досвід роботи за фахом. Раніше він обіймав посаду директора зі стратегії та політики у сфері захисту прав людини. На його рахунку – понад 100 справ з обвинуваченнями у нацизмі, на підставі яких були прийняті рішення про позбавлення американського громадянства або про депортацію.

289601811_396187659210740_5887019275120133758_n.jpg

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова та генпрокурор США Меррік Гарланд. Фото: ОГПУ

Ця заява є сильним сигналом з боку Міністерства юстиції про те, що воно зацікавлене у розслідуванні воєнних злочинів у війні, що триває в Україні, і слідує за попередніми зусиллями Міністерства юстиції щодо блокування активів російських олігархів, зазначає CNN.

"Воєнним злочинцям ніде сховатися. Міністерство юстиції США домагатиметься притягнення до відповідальності тих, хто скоює воєнні злочини та інші злочини в Україні", – заявив Гарланд в Україні.

"Працюючи разом із нашими національними та міжнародними партнерами, Міністерство юстиції невпинно добиватиметься притягнення до відповідальності кожної людини, причетної до скоєння воєнних злочинів, тортур та інших серйозних порушень під час неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну", – сказав генпрокурор США.

Гарланд також заявив, що Міністерство юстиції направить трьох прокурорів для консультування України, а також країн Європи та Близького Сходу у боротьбі зі спробами Росії оминути глобальні санкції.

Читайте також: "Україна – це місце злочину. У нас є великий обсяг інформації, її документують" – прокурор МКС Хан

Під час зустрічі з Мерріком Гарландом генпрокурор України Ірина Венедіктова зазначила, що дуже важливою є експертна підтримка у сфері повернення активів, на яку очікує українська сторона. «Ми активно співпрацюємо щодо розшуку майна воєнних злочинців з американською Cleptocapture Task Force», – сказала Венедіктова

Також генпрокурор України обговорила з колегами зі США співпрацю в сфері протидії екологічним злочинам. В умовах війни це серйозний виклик, адже наруга РФ над довкіллям України вже розслідується у 12 кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами екоциду, повідомляє пресслужба ОГПУ.

нюрнберг для росії воєнні злочини рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні