Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Про це оголосила президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге – надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ", – сказала фон дер Ляєн.

У заяві Єврокомісії йдеться, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу та захист меншин.

Також відзначається, що Україна продовжила хороші макроекономічні результати, демонструючи гідну уваги до макроекономічної та фінансової стабільності, потребуючи продовження амбітних структурних економічних реформ.

"Ми знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами європейською мрією", – додала фон дер Ляєн.

Водночас президентка Єврокомісії пояснила, що має зробити Україна для руху до членства, та визначила дату.

"Багато роботи потрібно зробити. Наприклад, у сфері верховенства права. Україна вже зайшла далеко у створенні необхідних інституцій для ефективного функціонування судової системи та прокуратури. Фокус тепер має бути зміщений на прискорення процесу відбору суддів Конституційного суду, а також членів Вищої ради юстиції", –  сказала фон дер Ляєн.

"У сфері антикорупції Україна також досягла багато у створенні необхідних антикорупційних органів. Фокус тепер має бути на призначенні нового голови Антикорупційної прокуратури й нового директора Антикорупційного бюро. Антикорупційні органи є, тепер вони повинні стати повністю функціональними", – наголосила вона.

Крім того, вона відзначила українське  законодавство про деолігархізацію.

"Насправді це єдина країна Східного партнерства, яка це зробила. Це добре. Тепер все залежить від імплементації, щоб були помітні результати", – заявила фон дер Ляєн.

"Щодо фундаментальних прав, то Україна досягла 80% відповідності рекомендаціям Венеційської комісії. Лишається прийняти закон про національні меншини", – додала президентка Єврокомісії.

Також Україна має подолати вплив корисливих інтересів шляхом прийняття закону про ЗМІ, який узгоджує законодавство України з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ.

Єврокомісія відстежуватиме прогрес України у виконанні цих кроків і звітуватиме про них разом із детальною оцінкою країни до кінця 2022 року.

"Процес приєднання тримається на основі встановлених критеріїв та умов. Це дозволяє будь-якій країні в процесі прогресувати на основі власних переваг, але також означає, що кроки на шляху до ЄС можуть бути скасовані, якщо основні умови більше не виконуються", – заявили в Єврокомісії.

Офіційне рішення щодо статусу для України мають ухвалити на саміті лідерів ЄС, що відбудеться 23-24 червня у Брюсселі

Крім України, Єврокомісія пропонує надати статус кандидата на вступ до ЄС також Молдові. Щодо Грузії, то президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що стан демократії у Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу.

"Рекомендуємо надати європейську перспективу і (у майбутньому) визначити, наскільки Грузія відповідає вимогам для надання статусу кандидата", – пояснила Урсула фон дер Ляєн.

україна-єс євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні