Вибух на терміналі ЗПГ у Техасі: Європа уже відчуває наслідки

Вибух на терміналі зрідженого природного газу в Техасі вивів з ринку значну кількість палива, коли світовий попит на нього стрімко зростає, особливо в Європі на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Npr.org.

Завод із виробництва зрідженого природного газу Freeport LNG не працюватиме щонайменше три тижні після пожежі на експортному підприємстві. Компанія повідомила, що ніхто не постраждав, причина пожежі розслідується.

Зазвичай Freeport LNG експортує близько 2 мільярдів кубічних футів зрідженого газу в день, що становить близько 15% від загального обсягу експорту ЗПГ у США.

Зупинка сталася в той час, коли світовий попит на ЗПГ високий, оскільки багато країн намагаються відмовитися від російського газу, який постачається в Європу переважно трубопроводами. На цьому тлі експорт із США різко зріс.

За даними Rystad Energy, більша частина експорту Freeport LNG прямувала до Європи. За словами Емілі Макклейн, віцепрезидентки Rystad Energy, Європа може компенсувати втрачений обсяг шляхом збільшення постачання з інших підприємств. За її словами, Європа отримує близько 45% ЗПГ зі США, а решту – з Росії, Катару та інших джерел.

Freeport LNG продає газ різним покупцям, включно з великими нафтогазовими компаніями, азійськими комунальним підприємствам та сировинними трейдерами, і "ці покупці більше не будуть отримувати постачання з Freeport, доки об'єкт не буде відремонтований", – сказав Росс Ваєно, провідний аналітик S&P Global Commodity Insights. За словами Ваєно, малоймовірно, що інші термінали ЗПГ у всьому світі зможуть збільшити виробництво, щоб заповнити прогалину, оскільки "усі практично виробили максимум".

У результаті ціни на ЗПГ зростають і споживачі в Європі, найпевніше, відчують цей вплив, сказав Ваєно.

«Це серйозне припинення виробництва на великому об'єкті в США», – сказав Алекс Мантон, директор з глобального газу та зрідженого природного газу в дослідницькій компанії Rapidan Energy. За його словами, Freeport LNG відвантажує близько чотирьох партій зрідженого природного газу на тиждень, а тритижнева зупинка прибере з ринку не менше 1 млн тонн палива, повідомляє Reuters.

Згідно з інформацією FreightWaves, традиційно близько 30% американського експорту ЗПГ прямували до Європи. Однак після повномасштабного вторгнення Росії в Україну співвідношення напрямів різко змінилося. За словами аналітика Evercore ISI Шона Моргана, за останні два місяці близько 70% американського ЗПГ прямували до Європи.

new-marinetraffic-1536x859.jpg.webp

Більша частина експорту Freeport LNG прямувала до Європи. Ілюстрація: FreightWaves

Європейський план передбачає заміщення 70% імпорту природного газу з Росії та збільшення імпорту ЗПГ до ЄС на 4,8 млрд кубічних футів на день протягом наступних 12 місяців. Морган зазначив, що це еквівалентно понад третині всіх експортних потужностей США.

росія газ газова війна сша. європа

Знак гривні
Знак гривні