Данія і Канада завершили 50-літню "війну віскі", тепер між ними є сухопутний кордон

Канада і Данія врегулювали територіальну суперечку за віддалений острів Тартипалук (Ганс) в Арктиці, яка тривала з 1973 року, діставши назву «війна віскі».

На спільній пресконференції в Оттаві міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод і його канадський колега Мелані Жолі виступили із заявою про історичне рішення, інформує ВВС.

Як повідомляє The Associated Press, глава МЗС Данії Єппе Кофод наголосив, що разом з Канадою його країна продемонструвала приклад того, що будь-які питання можна вирішити дипломатичним шляхом.   

«Сьогодні дійсно історичний день. Ми обговорювали суверенітет Тартипалука близько 50 років. Після активізації перемовин протягом останніх кількох років ми досягли рішення. Це необхідно у час, коли повага до заснованого на правилах міжнародного порядку зазнає тиску. Ми дали чіткий сигнал, що прикордонні суперечки можна вирішити прагматичним і мирним шляхом, коли всі сторони залишаються у виграші», – сказав Кофод.

Країни вирішили поділити острів площею 1,3 кв. км між собою. Таким чином між Канадою та Данією з’явився сухопутний кордон. Приблизно 60% острова відійшли Данії, а 40% — Канаді. Також угода визначає морський кордон на шельфі в межах 200 морських миль та континентальний шельф поза цією зоною.

Угода набуде чинності після завершення всіх внутрішніх процедур у країнах. У Данії рішення має винести парламент.

Острів Тартипалук або Ганс, який назвали на честь гренландського арктичного мандрівника ХІХ століття, не має жодного економічного значення і повністю пустий, уряди обох країн періодично висували щодо острова свої територіальні претензії.. Канада і Данія періодично відправляли на острів військові та дослідницькі місії, які встановлювали власні національні прапори та залишали для майбутніх поколінь пляшку спиртного напою (канадського віскі або данського шнапсу). Через це прикордонна суперечка дістала назву «війна віскі».

За матеріалами Бабель, Zn.ua.

данія канада дипломатія арктика

Знак гривні
Знак гривні