Ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів "холодної війни", – SIPRI

Ризик застосування ядерної зброї зараз вищий, ніж будь-коли після розпалу "холодної війни".

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), повідомляє Бабель.

На думку фахівців, підвищення ризиків пов’язано з тим, що країни «ядерного клубу» збільшують кількість боєголовок та проводять модернізацію арсеналу. Про це у 2021 році заявляли й Велика Британія, і США. Також збільшують запаси зброї Пакистан та Індія. Ізраїль модернізує свій арсенал, Франція офіційно запустила програму розробки підводного човна третього покоління, а КНДР проводить випробування ядерних озброєнь. Кім Чен Ин планує збільшити ядерний арсенал Північної Кореї.

Буфер обміну01.jpg

Посилення міжнародної напруги сприяє загостренню ядерної риторики між державами. Також є проблеми у галузі ядерної дипломатії. У SIPRI нагадують, що переговори щодо стратегічної стабільності між Росією та США фактично заморожені.

До того ж постійні члени Ради безпеки ООН — Росія, Китай, Франція, Велика Британія та США — так і не приєдналися до Договору про заборону ядерної зброї.

Крім цього, на тлі повномасштабного військового вторгнення в Україну Росія почала погрожувати ядерною війною світу.

"Хоча торік було досягнуто значних успіхів у галузі контролю над ядерними озброєннями та ядерного роззброєння, ризик застосування ядерної зброї зараз вищий, ніж будь-коли після розпалу "холодної війни", — сказав директор SIPRI Ден Сміт.

ескалація ядерна зброя глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні