Суд передав "незаконно ввезені" клістрони на потреби ППО ЗСУ. Критичні для оборони деталі близько року були у простої

Суд передав оборонному підприємству високотехнологічні прилади, які не виготовляються в Україні та є однією з основних складових зенітно-ракетних комплексів – клістрони. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Зазначається, що вони були вилучені у ході досудового розслідування кримінального провадження в осіб, які незаконно ввезли їх на територію України та планували продати оборонним підприємствам за завищеною вартістю.

"Слід зазначити, що ці клістрони у 2021 році були викрадені в одній із військових частин Російської Федерації, а їх вартість складає сотні тисяч доларів США", – звітують в ОГП.

Публікація цієї інформації на фейсбук-сторінці Офісу генпрокурора викликала хвилю обурення у коментарях. "Можливо, наше ППО працювало б краще, якби клістрони повернули адресату не на 4-й місяць війни? Також хотілося б роз'яснення, як саме викрадені у військовій частині РФ компоненти можуть бути ввезені законним шляхом на територію України? А ще цікаво, як визначається "завищення ціноутворення" на викрадений у стратегічного супротивника важливий компонент ППО?" – пише Ігор Куденко.

"Тобто на четвертий місяць війни прокуратура таки вирішила віддати критичні для оборони деталі? Здається, це називається державна зрада та підрив обороноспроможності", – обурюється Ti Ua.

Нагадаємо, це не перший скандал із клістронами. У статті "Хто саме у 2020 році допомагав послабити українську протиповітряну оборону?" "Тексти" докладно описували, як у 2020 році руками ДБР (найпевніше, спецслужбами Росії) була проведена операція з послаблення української протиповітряної оборони: на певний час система ППО була частково роззброєна і знята з бойового чергування, а внаслідок публічних судових справ було знищено підпільну мережу постачання запчастин для системи наведення ракет, що діяла у Росії.

У квітні 2020 року ДБР відкрило кримінальне провадження щодо відсутності сертифікатів виробника та відповідності норм, що "дозволило постачати товар негарантованої якості та невідомого виробництва". Документи могли бути відсутні, враховуючи неофіційний спосіб закупівлі деталей. Щодо цього 4 червня 2020 року слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Баєв С.М. за поданням слідчої ДБР Оксани Богатюк дозволив у своїх чотирьох ухвалах огляд місць зберігання НВЧ-приладів у чотирьох військових частинах ППО України в Черкаській, Одеській, Київській та Херсонській областях.

Слідчі ДБР прибули першого липня 2020 року у ці чотири частини та вилучили НВЧ-пристрої, хоча мали дозвіл лише на поверхневий огляд. Через публічний скандал частину пристроїв повернули військовим, і ДБР обіцяло внутрішнє розслідування, яке ні до чого не призвело.

ППО скандал обороноздатність війна

Знак гривні
Знак гривні