Окупанти в Донецьку погрожують стратою двом британцям і марокканцю, які воювали у лавах ЗСУ

Окупанти у "ДНР" "винесли смертний вирок" громадянам Великої Британії Ейдену Асліну та Шону Піннеру та громадянину Марокко Брагіму Саадуну. Всі троє переїхали до України та підписали контракти із ЗСУ ще до початку повномасштабного вторгнення.

Відповідне "рішення" виніс "Верховний суд "ДНР", повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на російський "Интерфакс".

Цей фейковий орган визнав іноземців "винними" у "спробі насильницького захоплення влади", а також у "проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності".

Окупанти твердять, що іноземці "визнали свою провину". Також вони повідомляють, що ті матимуть місяць на "апеляцію".

Всі троє – військовослужбовці ЗСУ. Контракт зі Збройними силами вони уклали ще до початку повномасштабного вторгнення РФ.

original.jpg

Фото: Цензор.НЕТ

Ейден Аслін та Шон Піннер потрапили в полон в Маріуполі в середині квітня. Саадун Брагім – 12 березня у Волновасі.

"Суд" над ними був закритим. Родичі іноземців казали, що ті не мали нормального захисту – призначені окупантами "адвокати" нічого не робили.

Ейден Аслін та Шон Піннер просили прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона допомогти з їх обміном на Віктора Медведчука. Джонсон заявляв, що Британія співпрацює з цього питання з владою України.

Британець Ейден Аслін переїхав в Україну у 2018 році до дівчини, пише ВВС, і згодом став морпіхом ЗСУ. На початку квітня він мав одружитися з коханою, але не потрапив на власне весілля, бо обороняв Маріуполь.

Шон Піннер переїхав до України разом із дружиною та уклав зі Збройними силами контракт, що спливав наприкінці 2022 року. Після цього він збирався займатися гуманітарною роботою.

Марокканець Саадун Брагім переїхав до України у 2019 році, бо не зміг знайти роботи на батьківщині. Він вступив до КПІ, але не закінчив навчання. У 2021 році він підписав трирічний контракт та вирушив служити разом з Ейденом, з яким познайомився у соцмережах.

Україна докладе максимум зусиль для звільнення з полону трьох іноземців, яких сьогодні донецькі бойовики "засудили" до смертної кари.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Як пояснив представник МЗС, усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних сил України, є українськими військовослужбовцями.

"Відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів. Всі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють в полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися", – наголосив він.

Ніколенко назвав нікчемним так званий "судовий процес" над громадянами Британії Ейденом Асліном й Шоном Піннером та громадянином Марокко Саадуном Брагімом.

Міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс відреагувала на "вирок" терористів "ДНР" у твіттер: "Я категорично засуджую вирок Ейдену Асліну та Шону Піннеру, яких утримують російські маріонетки на сході України. Вони є військовополоненими. Це фіктивний вирок, який не має жодної легітимності. Мої думки із сім'ями. Ми продовжуємо робити все можливе, щоб їх підтримати".

окупанти іноземці в зсу воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні