"Хтось так розмовляв із Гітлером?" Дуда розкритикував дзвінки Макрона і Шольца Путіну

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував в інтерв'ю Bild той факт, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і глава французької держави Емманюель Макрон продовжують вести телефонні переговори з російським президентом Володимиром Путіним, попри продовження війни Росії в Україні.

«Мене вражають усі ті переговори, які зараз ведуться із Путіним. Канцлер Шольц, президент Еммануель Макрон. Ці розмови марні. Що вони роблять? Вони лише легітимізують особу, відповідальну за злочини, вчинені російською армією в Україні. Він відповідає за це. Він вирішив ввести туди війська. Йому підкоряються командири. Владімір Путін. Хтось так розмовляв із Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось сказав, що Адольфу Гітлеру потрібно зберегти обличчя? Що ми маємо діяти так, аби не принизити Адольфа Гітлера? Я не чув такого», – сказав Дуда.

Також Дуда розповів, що Польща передала Україні вже понад 240 танків. Також українські військові отримали 100 одиниць бронетехніки.

«Україні потрібне важке озброєння, танки. Це потреби України. Я розмовляв із президентом Зеленським два дні тому. Він знову просив мене. Ми відправили танки, понад 240 танків, які Україна може обслуговувати. Ми відправили майже 100 одиниць бронетехніки та зброї. Зброя, боєприпаси, ракети. Ми відправили загалом зброї на $2 мільярди», — сказав Дуда.

За словами Анджея Дуди, потрібно відновити порядок, який існував у Європі після 1989 року і який неодноразово порушувався РФ.

«Я був би найбільше зацікавлений у тому, щоб українська оборона отримала таку підтримку, щоб витіснити росіян зі своєї території», – додав президент Польщі.

«З усієї території Української держави, яка визнана на міжнародному рівні. Усі знають, що таке міжнародно визнана територія. Щоб ми могли відновити примат міжнародного права, зберегти той порядок, який існував у Європі після 1989 року, який визнано всіма. І який неодноразово порушувався Росією. Політично визнані на міжнародному рівні кордони мають бути відновлені», – зазначив Дуда.

Також він наголосив на тому, що не можна досягати жодних домовленостей без згоди з Україною.

Нагадаємо, у середу, 8 червня, канцлер ФРН поінформував президента України Володимира Зеленського про свою останню телефонну розмову з президентами РФ і Франції 28 травня. Шольц та Зеленський згодні, що "необхідно зробити все можливе, щоб забезпечити експорт зерна з України, насамперед – морським шляхом", зазначили у канцелярії. Лідери двох країн продовжать обговорювати можливості підтримки України та "залишатимуться в тісному контакті", повідомила пресслужба уряду Німеччини.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда розкритикував владу Німеччини, яка, на його думку, не дотрималася обіцянки, даної Польщі – поставити танки замість тих, які Варшава надала Україні з власних резервів. "Вони не виконали цієї обіцянки і, відверто кажучи, ми дуже розчаровані через це", – зазначив Дуда в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt. Згідно з домовленістю, східноєвропейські країни погодилися направити танки радянського виробництва Україні й отримати за них у Німеччини більш сучасну бойову техніку.

За матеріалами DW, ZN.ua, Бабель.

дуда дипломатія польща Україна-ЄС-Росія

Знак гривні
Знак гривні