Україна застосовує 5 видів 155-мм артилерії та понад півсотні гармат інших значних калібрів, – звіт Резнікова

Міністр оборони Олексій Резніков відзвітував щодо поточної ситуації у війську, розкрив деталі щодо постачання зброї від західних партнерів та окреслив наступні цілі України. "Тексти" публікують ключові тези звіту міністра.

"До виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ «Краб». Після гармат М777 та FH70, САУ «Ceasar» та М109А3 - це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити", – повідомив міністр оборони.

За словами Резнікова, станом на зараз Міністерством оборони забезпечено постачання до ЗСУ понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру. Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід.

287037890_335574852088933_3822441735201158168_n.jpg

M777 буксирована 155-мм гаубиця Корпусу морської піхоти США завантажується на базі повітряного резерву "Марш" (Каліфорнія) як частина безпекової допомоги США Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Одночасно до Збройних Сил України було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів. А також снарядів до них, які становлять понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення.

"Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили нашу оборону за цей період.

За постачанням до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка, що сумарно вже рахується на сотні, Міноборони України конкурує за лідерство з російською армією", – зазначив міністр.

Резніков повідомив, що від партнерів Україна отримала близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо).

"Я вже можу не згадувати ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) – їх тисячі, це загальновідомо.

Це далеко не повний перелік, про деякі інші системи сучасних озброєнь ще зарано говорити, ми розповімо пізніше. Але їхню дію відчує на собі ворог вже зараз", – наголосив міністр.

Резніков також розповів, що Міноборони через різні механізми передало сотні безпілотників, зокрема кілька десятків ударних, і що Україна очікує у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА.

За словами міністра, берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з українськими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана ЧФ РФ – крейсера «Москва».

"Відзначу, що запит на зброю формує Генеральний штаб ЗСУ. Після чого з ним працюють команди Міноборони, аташе з питань оборони та дипломати Дмитра Кулеби. Цей запит змінюється в залежності від потреб та перебігу бойових дій.

Отримане озброєння та техніка централізовано передаються Міністерством оборони на склади ЗСУ. Розподіл здійснюється командуванням ЗСУ, оскільки саме воно бачить загальну картину, формує задум операцій і визначає пріоритети. Нагадаю, що для отримання відповідних озброєнь командири мають звертатися до Командування Сил логістики.

Хочу підкреслити, що, наприклад, по артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних Сил на 90%. На 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів. Але змінюються обставини на полі бою – збільшується потреба. Генштаб реагує на зміну оперативної обстановки – Міноборони змінює завдання своїй команді відповідно до запитів ГШ. Вже маємо чіткий план поставок артилерії до кінця липня", – розповів міністр оборони.

285167942_335191138793971_7623721576943430090_n.jpg

Артилеристи ЗСУ добре освоїли французькі САУ на колісному шасі «CAESAR» і ефективно нищать російських окупантів. Фото: Генштаб ЗСУ

Також Резніков повідомив, що українські військові вже деякий час навчаються керувати РСЗВ, наданими Україні американськими та британськими партнерами.

"Я провів багато дискусій з іноземними колегами, щоб запустити завчасну підготовку команд для різних типів зброї, по яких ще немає політичних рішень. Навчання за деякими позиціями почалося ще у березні. Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових.

Важлива суть: ми вже отримали від партнерів, придбали на ринку, виготовили та передали Збройним Силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі. Але не від Росії. Російський Молох має у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів задля задоволення свого імперського его.

Тому ми наголошуємо – Україні конче потрібне важке озброєння, і дуже швидко", – наголосив міністр оборони, додавши, що він категорично незадоволений темпами та кількістю постачання зброї.

"Ситуація на фронті важка. Ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців вбитими й до 500 пораненими. Кремль продовжує тиснути масою, буксує, наражатися на потужний опір, зазнає величезних втрат. Але поки що має сили для просування на окремих ділянках фронту", – підсумував очільник Міноборони.

286949425_335309408782144_9128302331149858398_n.jpg

ЗСУ на захисті України. Фото: Олексій Бобовніков

Олексій Резніков також окреслив наступні цілі України:

● отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;

● забезпечити повне заміщення деяких наявних калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;

● домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;

● залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів ми поки отримуємо достатньо легку броню, не завжди зі зброєю.

● отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

резніков війна зброя міноборони

Знак гривні
Знак гривні