Нардеп від "Слуги народу" зізнався у колабораціонізмі, СН хоче негайно позбавити його мандата й активів

Народний депутат Олексій Ковальов, який виїхав на окуповану Херсонщину, зізнався на своїй сторінці у фейсбуці, що співпрацює з російськими загарбниками, і підтримав анексію регіону Росією.

"Учора був на дуже важливому для мене, та й для всіх фермерів у наших краях заході – перший заступник керівника адміністрації президента Російської Федерації Сергій Кирієнко зустрівся з фермерами Херсонської області. По-перше, було заявлено, що Росія тут всерйоз і назавжди! По-друге, на зустрічі ми озвучили всі наші запитання та побажання.

Планується повномасштабна інтеграція аграріїв Херсонщини в економічну модель Росії.

Гадаю, що скажу не лише про себе, але й про решту учасників зустрічі – люди вийшли з усвідомленням, що Росія нас чує і розуміє.

Крім аграрних питань обговорювали й статус Херсонської області – повторю, що Росія назавжди, і щонайтісніша інтеграція з Росією вже триває", – написав Ковальов.

Фракція "Слуга народу" вже відреагувала на публічне зізнання Ковальова, повідомляє УП з посиланням на заяву речниці "Слуги народу" Юлії Палійчук.

"Останні заяви Ковальова, зроблені у соцмережах після «наради» в Херсоні із заступником голови кремлівської адміністрації кірієнко, переконливо свідчать про те, що наш колишній колега став колаборантом агресора. Він зрадив український народ, зрадив своїх виборців, зрадив Україні.

Саме тому ми вирішили:

⁃ звернутися до Верховної Ради України із закликом позбавити Ковальова мандата народного депутата України відповідно до чинного законодавства;
⁃ звернутися до Генпрокуратури та СБУ із закликом якнайшвидше передати справу Ковальова до суду, передбачивши, зокрема, конфіскацію його активів і майна згідно з чинним законодавством;
⁃ звернутися до органів судової влади із закликом якнайшвидше розглянути справу Ковальова, визначивши міру покарання згідно із законом.

Зрадники й колаборанти не можуть представляти українців у Верховній Раді України. Вони мають понести повну відповідальність перед українським народом за співпрацю із ворогом і бути покараними з усією суворістю закону.

Ми не будемо закликати нашого колишнього колегу скласти мандат. Якщо совість, честь і гідність вже втрачено остаточно - немає сенсу до них апелювати. Хай це станеться за законом, після вироку суду.
Можемо йому лише порадити уважно вивчити статтю 111-прім Кримінального кодексу і спрогнозувати термін ув’язнення за колабораціонізм, який чекає на нього після звільнення тимчасово окупованої Херсонщини ЗСУ", – йдеться у заяві.

Водночас пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила, що за матеріалами ДБР ще у квітні поточного року Генеральний прокурор порушив кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого частиною четвертою ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Нагадаємо, на початку квітня Ковальов на своїй фейсбук-сторінці написав, що поїхав до Голої Пристані на Херсонщині, попри російську окупацію, бо "він має працювати у своєму окрузі". 28 квітня фракція "Слуга народу" повідомила, що призупинила його членство в партії й фракції, а також звернеться до правоохоронців. 3 травня депутати виключили Ковальова зі складу фракції "Слуга народу".

колабораціонізм слуга народу Херсонська область

Знак гривні
Знак гривні