Україна хоче купити систему "Залізний купол" в Ізраїлю, – посол Корнійчук

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук закликає Єрусалим дозволити продаж системи ракетного перехоплення "Залізний купол", а також протитанкових ракет. Про це повідомляє AP та Washington Post.

Дипломат хоче, щоб ізраїльський уряд підкріпив свою словесну підтримку Україні військовою допомогою.

На пресконференції в Тель-Авіві він заявив, що Україна хоче купити систему "Залізний купол", додавши, що Сполучені Штати не будуть проти такого продажу.

За даними Дослідницької служби Конгресу, США надають фінансову підтримку ізраїльському "Залізному куполу" вже близько 10 років, виділивши близько 1,6 мільярда доларів на його виробництво та техобслуговування. Система призначена для перехоплення та знищення ракет малої дальності, випущених по території Ізраїлю.

"Нам потрібна військово-технічна підтримка, нам потрібен "Залізний купол", – цитує посла WP з посиланням на USA Today. – Це дозволить нам врятувати наших жінок і дітей від обстрілу російськими ракетами".

Корнійчук розкритикував Ізраїль за його реакцію на війну, посилаючись на відсутність дій щодо надання військової допомоги, рішення не лікувати українських солдатів у своїх медичних закладах та відсутність оновлень про війну в ізраїльських ЗМІ.

"Я хочу, щоб ізраїльський уряд вийшов зі своєї зони комфорту та повернувся до реальності", – сказав Корнійчук.

Корнійчук наголосив, що Україна шукає не подачку, а можливість придбати засоби, які можуть урятувати чимало цивільних людей.

"Ми не благаємо вас про допомогу, – цитує посла WP з посиланням на Jerusalem Post. – Ми вважаємо, що з морального погляду Ізраїль має взяти участь у житті решти західного світу та допомогти Україні всіма можливими засобами".

Корнійчук також заявив, що минулого тижня Ізраїль відхилив запит США до Німеччини на постачання протитанкових ракет Spike Україні з ізраїльською ліцензією.

AP пише, що Ізраїль обмежив свою підтримку України гуманітарною допомогою, оскільки побоюється, що військова допомога Україні може призвести до загострення ситуації в Росії, яка має військову присутність у сусідній з Ізраїлем Сирії. Ізраїль, який часто завдає ударів по ворожих цілях у Сирії, покладається на Росію у питаннях координації безпеки, зазначає видання.

військова допомога війна ізраїль

Знак гривні
Знак гривні