Україна домовилася з Westinghouse про будівництво 9 атомних енергоблоків і постачання палива

ДП «НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse Electric Company підписали три угоди про посилення співпраці між компаніями, повідомляє Міністерство енергетики України.

Згідно з домовленостями, буде збільшено кількість енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000 в Україні, з 5 до 9. Це реактори нового покоління з кращими в галузі експлуатаційними характеристиками та можливістю працювати в режимі маневрування.

photogallery.jpg

Фото: пресслужба Міненерго

«Ми осучаснимо наш парк атомних енергоблоків, що вироблятимуть чисту, безпечну та надійну енергію без жодного впливу Росії. У перспективі Україна може стати ключовим експортером електроенергії в Європу», – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

Також було досягнуто домовленості щодо збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС. Йдеться про забезпечення паливом наявних енергоблоків і тих, які будуть побудовані в Україні в межах співпраці. Паливо постачатиметься з виробничого майданчика Westinghouse у Швеції. При цьому виробництво компонентів тепловидільних збірок відбуватиметься в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом».

photogallery 1.jpg

Фото: пресслужба Міненерго

Крім того, компанії підтвердили намір створити інженерно-технічний центр Westinghouse в Україні, який займатиметься супроводом будівництва та експлуатації енергоблоків АР1000 в Україні, а також майбутньою програмою виведення з експлуатації енергоблоків українських АЕС.

Нагадаємо, зараз в енергосистемі України є 15 діючих атомних енергоблоків на 4 АЕС. З початком повномасштабної війни у лютому 2022 року Україна повністю відмовилась від російського ядерного палива.

україна-сша енергетична безпека атомні станції

Знак гривні
Знак гривні