Добрі показники. Мінфін оприлюднив дані виконання держбюджету за травень

"Мінфін опублікував дані виконання держбюджету за травень. Добрі показники", – пише економіст Юрій Гайдай. "Тексти" публікують його економічний аналіз.

ПДВ з вироблених в Україні товарів +17% до квітня, 77% від травня 2021 року (це все порівнювані показники, без відшкодування ПДВ). Тобто споживання дуже гарно відновлюється, разом з внутрішньою пропозицією. Всього податки на споживання дали +18% MоM.

Імпортний ПДВ відновлюється повільніше: +12%, і поки це всього 1/3 від минулорічного – імпорт просів, ще й частина того, що залишився, пішла через спрощенку без ПДВ (але це не надовго, сподіваюся).

Податок на прибуток – 19,6 млрд грн, це 66% від минулорічного травня. Це дає підстави для оптимізму щодо стану бізнесу, хоча як вірно зауважила Oleksandra Betliy в цій сумі може бути багато авансових платежів (наприклад Укргаз у травні сплатив 550 млн грн ПнП авансом), але принаймні для авансів треба мати ліквідність.

ПДФО+військовий збір 11,7 млрд! +14% до квітня, +9% до ПДФО минулого травня! Вплив розгортання збройних сил, які отримують добре грошове забезпечення, тут обмежений, бо ПДФО з нього не йде в бюджет, а виплачується військовослужбовцям. Тут тільки 770+ млн грн ВЗ.

+29% зібраного акцизного податку, 7,9 млрд грн (Мінфін не дає розбивки на внутрішній/імпортний). Без акцизів на пальне та авто – взагалі крутий показник, тут я навіть не дуже розумію за рахунок чого.

Рента за користування надрами – 11,7 млрд грн. Це більше, ніж у квітні й понад вдвічі більше, ніж минулого року. З одного боку, добре – гарні ціни на руду дають рудному бізнесу щось заробити навіть з жорсткими проблемами у логістиці. З іншого боку, левова частка зібраної ренти – зі збільшеного у березні навантаження на видобуток газу, що багато критикували, окрема тема.

Дякую усьому бізнесу, який відповідально платить податки, і дякую всім вам, хто споживає українські товари й послуги в Україні (та й за кордоном).

мінфін податки економіка

Знак гривні
Знак гривні