13 тисяч людей лишається у Сєверодонецьку, який частково уже захоплено (КАРТА)

Одне з найважливіших міст на сході України поступово переходить під контроль російських загарбників. Під перехресним вогнем залишаються близько 12-13 тисяч мешканців, які все ще проживають у місті; це лише заледве кожен восьмий зі 100 тисяч, які проживали тут до війни. Британське видання The Guardian фіксує, що відбувається в Сєверодонецьку просто зараз.

Російські війська захопили близько половини Сєвєродонецька на сході України, в той час як в ключовому місті та навколо нього тривали запеклі бої, а мирним жителям було наказано залишатися в укриттях під землею.

Міський голова Олександр Стрюк каже, що артилерійські обстріли загрожують життю тисяч мирних жителів, які досі перебувають у зруйнованому місті, і евакуація неможлива.

«Половину міста захопили росіяни, і ведуться запеклі вуличні бої», - говорить Стрюк. «Ситуація дуже серйозна, і місто фактично безжально руйнується квартал за кварталом».

Screenshot 2022-05-31 at 18.07.24.png

«Українські військові продовжують чинити опір цьому шаленому наступу та агресії з боку російських військ. На жаль… місто було поділено навпіл. Але при цьому місто все одно захищається. Воно все одно українське», – каже він, радячи тим, хто все ще лишився всередині, залишатися в підвалах.

Стрюк підрахував, що в місті залишилося близько 13 000 людей із довоєнного населення, яке становило близько 100 000, але каже, що неможливо відслідковувати жертви серед цивільних мешканців через цілодобові обстріли.

За його словами, з початку війни в лютому в місті поховали понад 1500 людей, які загинули від різних причин. «Мирне населення гине від прямих ударів, від осколкових поранень та під завалами зруйнованих будівель, оскільки більшість мешканців ховається у підвалах та укриттях», – сказав він.

Лідер самопроголошеної «Луганської республіки» раніше визнав, що російські та промосковські сили рухаються повільніше, ніж вони сподівалися. «Можна сказати, що третина Сєвєродонецька вже під нашим контролем», – цитує Леоніда Пасечника російське державне агентство ТАСС.

Screenshot 2022-05-31 at 18.07.10.png

Україна стверджує, що Москва намагається атакувати інші райони уздовж головного фронту, в тому числі натиснути на місто Слов’янськ.

На півдні Україна заявила, що останніми днями відкинула російські війська на березі річки Інгулець, яка утворює кордон Херсонської області, яку контролює Росія.

Перемога Росії у Сєверодонецьку і в прилеглому Лисичанську дозволила б Москві претендувати на повний контроль над Луганською областю.

Але величезна битва коштуватиме величезної ціни, яка, за словами деяких західних військових експертів, може зашкодити здатності Росії відбивати можливі українські контратаки в інших місцях, незалежно від того, хто виграє битву за Сєвєродонецьк.

«Путін зараз кидає людей і боєприпаси в останній великий населений пункт [Луганської області], Сєвєродонецьк, ніби виграючи війну для Кремля. Він помиляється», – написав цього тижня вашингтонський аналітичний центр Інститут вивчення війни.

«Коли Сєвєродонецька битва закінчиться, незалежно від того, чия сторона утримує місто, наступ росіян на оперативному та стратегічному рівнях, ймовірно, досягне кульмінації, що дасть Україні шанс відновити контрнаступ на оперативному рівні, щоб відкинути російські сили».

сєверодонецьк битва за донбас війна луганщина

Знак гривні
Знак гривні