Контратака ЗСУ на Херсонщині руйнує плани Росії щодо тривалої окупації регіону – ISW

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що контратаки української армії на Херсонщині порушують плани Росії щодо тривалої окупації регіону.

"28 травня українські війська провели успішну обмежену контратаку в районі кордону Херсонської та Миколаївської областей, змусивши російські війська перейти до оборони. Ця контратака, ймовірно, спрямована на те, щоб зірвати зусилля Росії щодо створення сильних оборонних позицій вздовж південної осі.

Хоча у найближчій перспективі українська контратака не призведе до захоплення значної території, вона, вочевидь, порушить російські плани і, можливо, змусить Росію перекинути підкріплення на Херсонщину, яка здебільшого утримується некондиційними підрозділами. Українські контратаки можуть додатково уповільнити російські зусилля щодо зміцнення адміністративного контролю над окупованою частиною Півдня України", – йдеться в аналітичному звіті.

Kherson-Mykolaiv Battle Map Draft May 29,2022.png

Тим часом в оперативному командуванні "Південь" повідомляють про продовження наступальних дій на Херсонщині.

"Обстановка на південному напрямку динамічна та напружена. Ворог продовжує підтягувати резерви та облаштовувати оборонні рубежі на Херсонщині. Неподалік від Херсона триває вивантаження техніки: близько 120 одиниць Т-62 та БМП-2 протягом кількох днів накопичено для посилення ворожих позицій. В районі Нової Каховки та Степанівки облаштовуються танкові позиції.

Водночас наші підрозділи продовжують наступальні дії та заходи сковування й недопущення переміщення резервів. Повітряна розвідка за допомогою БПЛА "Орлан-10" обернулася його втратою. Тоді було застосовано гелікоптери Мі-8, за допомогою яких противник розвідував наші позиції та намагався їх атакувати", – йдеться у повідомленні

Нагадаємо, 28 травня у Генштабі ЗСУ повідомили про наступальну операцію на херсонському напрямку. "Внаслідок наступальних дій підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області", – зазначили у Генштабі.

зсу окупація херсонщина контратаки

Знак гривні
Знак гривні