Юрій Чорноморець: поки триває війна, треба негайно прощатися з Московським патріархатом

Юрій Чорноморець, богослов-релігіознавець, професор, протягом десятиліть належав до УПЦ Московського патріархату, навіть працював в апараті цієї структури. Зі здобуттям автокефалії він приєднався до Православної церкви України. А на початку війни був мобілізований до ЗСУ. Юрій Чорноморець вважає, що поки триває війна, треба негайно прощатися з Московським патріархатом, кращого шансу для цього не буде. Про це він розповів в інтерв'ю Укрінформу. "Тексти" публікують ключові фрагменти інтерв'ю.

Про рішення Синоду УПЦ МП

12 травня Синод так званої УПЦ МП оприлюднив заяву, в якій озвучив своє ставлення до війни Росії в Україні. Представники цієї церкви назвали однією з причин російського військового вторгнення в Україну "релігійну політику Петра Порошенка" та "руйнівну ідеологію так званої Православної церкви України".

На думку Юрія Чорноморця, за таку антиукраїнську позицію, озвучену у розпал війни, несуть відповідальність особисто митрополит Онуфрій й особисто митрополит Антоній.

"На 78-й день війни раптом говорити, що, знаєте, ми будемо зберігати канонічну єдність з Московським патріархатом, – злочинно. І про що тут вже радитися на 78-й день війни на якихось зібраннях вірних УПЦ? Після стількох злочинів, після того, що патріарх відверто підтримав війну, після того, що в Московському патріархаті за межами України знайшлося лише двоє з 300 єпископів, які протестували проти війни? Та й то один із них потім зняв свій протест. 

Про яку тут єдність з росіянами може йтися, якщо вони підтримали війну проти нас?! Коять страшні злочини не лише проти України, а проти людяності, проти християнства, ми бачимо живого антихриста і дрібного біса Путіна, бачимо другого антихриста Кіріла, які говорять в унісон між собою і підтримують війну. Який з ними може бути канонічний зв’язок? Навіть якби церква опинилася в повній канонічній ізоляції, треба було б рвати з цими єретиками, з цими злочинцями в рясах і говорити, що ми чекаємо і світського Нюрнбергу над Кірілом, і ми чекаємо засудження з боку пентархії.

І абсолютно очевидно, що на 78-й день війни не можна було говорити, що у війні винна ПЦУ, винний Порошенко, адже єдиним справжнім приводом для війни стали імперіалістичні ідеї «руського міра». Імперіалістичні ідеї, що існує єдиний руський народ, про що, до речі, патріарх Кіріл офіційно говорив патріарху Варфоломію, що не давайте автокефалію, тому що насправді українці – це такі самі росіяни. Це є у стенограмі, що українці не етнос окремий, це субетнос, і ви не можете тому давати автокефалію українцям. Причиною війни жодним чином не була ніяка релігійна проблематика в Україні. Причиною війни була думка росіян, що українці – це неповноцінні росіяни, які повинні стати повноцінними росіянами. І для цього тут повинно бути тільки московське православ’я, тільки московські традиції державності і громадського життя, а також панування російської мови.

Звинувачення ПЦУ та Порошенка абсолютно безпідставні, бо у нас не можна вплинути на самовизначення окремої громади. У нас дуже ліберальне релігійне законодавство. Наприклад, чим регулюється приєднання до ПЦУ? У нас є в Україні профільний закон 8 стаття. Згідно з 8-ю статтею релігійна громада має право самовизначатися. Є процедура зборів, вона прописана повністю юридично. До речі, єдина причина, чому у нас досі існує Московський патріархат, це тому, що у нас таке найліберальніше законодавство. А його необхідно було б заборонити рішенням Ради безпеки і оборони. Зібратися, ухвалити рішення про заборону Московського патріархату як релігійної організації. Вона складається з 12 тисяч одиниць на сьогодні.

Відповідно ці 12 тисяч одиниць отримують право на самовизначення, що у них є згідно з 8-ю статтею профільного закону. І вони, відповідно, або знаходять себе в тому, що приєднуються до Православної церкви України, або роблять самостійне своє утворення - висувають зі свого середовища лідерів, нових кандидатів на єпископів. Але нинішній єпископат, який наразі є, якщо буквально ще кілька днів він мовчатиме, то він має бути весь люстрований. Тобто оцим єпископам, які конкретно зараз після рішення Синоду промовчали, немає довіри, вони є колаборантами, підтримуючи інформаційну війну Путіна проти України на 78-й день війни. Виявили свій колабораціонізм, будь-ласочка, вам заборонено релігійну діяльність на території України – тільки на квартирах, тільки приватним чином, жодної публічної релігійної діяльності ви не можете вести, до побачення", – каже релігєзнавець.

Про колаборантів й інформаційну війну

Юрій Чорноморець вважає, що керівництву УПЦ МП взагалі не місце в Україні і вони мають бути засуджені згідно із законом про колаборацію.

"З вересня 2014 року вели систематичну інформаційну війну проти України за допомогою ресурсів СПЖ, тобто “спілки православних журналістів”, за допомогою інших ресурсів, все це офіційно фінансувалося, купувалося митрополією і Новінським.

Уся ця систематична інформаційна війна курувалася безпосередньо з Москви, таким собі протоієреєм Ніколаєм Балашовим, заступником митрополита Алфеєва, який очолює зовнішній напрям РПЦ. Тобто це заступник міністра закордонних справ усієї Руської православної церкви, всім цим керував він у ручному режимі. Були всі ці дзвінки Клименту, який очолює інформаційний відділ УПЦ МП: мовляв, зніми таку-то новину про допомогу армії або, навпаки, постав ще якусь новину про гоніння на УПЦ, все це ми знаємо, що це відбувалося постійно.

Заява синоду, що винний у війні Порошенко і ПЦУ – це фактично заява, що винні в Україні українці, бо вони існують, вони самовизначаються, вони відповідно не слухаються Путіна. Це підтримка російських наративів, підтримка російської пропаганди, це виправдання війни для Росії, все це просто пряма участь знову в систематичній інформаційній війні на стороні Росії. І на 78-й день війни це пряма колаборація з ворогом, яка підпадає під закон про колабораціонізм" – каже Чорноморець.

Про аморальність єпископів і "пожертви" в УПЦ МП

Богослов-релігієзноваць каже, що ще однієї причиною краху Московського патріархату є те, що в УПЦ ПМ стають єпископами люди з абсолютно аморальною поведінкою.

"Я хочу сказати, що Московський патріархат ще й тому обвалиться, що єпископів багато нарукополагали, а кожен із них – шеф над якимись парафіями і кожен хоче, як мінімум, 3 тисячі гривень на місяць з парафії. І щоб не було у вас із пожертвами на храм, ви все одно маєте заплатити. І виходить, що священники із сіл починають обдзвонювати якихось дачників і говорити: ви у нас відпочивали в селі, будь ласка, пожертвуйте хоч трошечки, нам не вистачає на газ, ми по неділях мерзнемо в хаті. Насправді вони збирають гроші, щоб заплатити данину єпископу, бо ці бабусі не можуть заплатити по селах, а дань є 3 тисячі гривень, це мінімум.

Наплодили цей єпископат, сотню людей, і ця сотня людей вміє тільки закручувати гайки. І їм говорять: дорогі владики, у вас же є власні спонсори. А вони говорять: ні, ще треба поживитися за рахунок спонсорів приходів, тому шукайте спонсорів, знаходьте і платіть, якщо ваші прихожани бідні по селах, то це нас не хвилює, ви повинні все одно зібрати ці гроші та сплатити. І це ми просто говоримо про сільські парафії, я не кажу, скільки здають парафії в місті, скільки повинні монастирі.

Це величезна проблема насправді. Я сказав би, що з цим фарисейством, садукейством і мафією грошовою необхідно просто покінчити раз і назавжди, це не в характері українського народу, щоб це терпіти. У нас кожна парафія має сама збирати гроші, сама думати куди ці гроші підуть, на яке волонтерство, на яку допомогу фронту, на яку допомогу самій парафії замість того, щоб годувати якихось самозакоханих павіанів у рясах", – пояснює Чорноморець.

Про релігійну безпеку держави

Юрій Чорноморець каже, що його група підстрелила двох ГУРівців біля Китаївського монастиря, можливо, це й збіг, що вони були саме так, але такі "дивні випадки" були нерідкісними на початку війни.

"Глобально тут дуже великі проблеми у нас, оскільки в СБУ немає окремого відділу, який би займався релігійною безпекою держави, етнонаціональною, все це передано у відділ захисту державності, конституційного ладу, якось так називається. В цьому відділі державності займаються люди, які фактично навантажені цією релігійною тематикою як якоюсь п`ятою, десятою до власних основних повноважень. Я вважаю, що це величезна помилка, тому що якщо в цій державі є Служба безпеки України, то повинно бути як у 90-ті роки. Тоді Московський патріархат боявся поворухнутися і, відповідно, без санкції Служби безпеки України не виходило жодних рішень синоду, це я можу сказати, що людина сиділа прямо там, в митрополії, і всі знали, що держава ненав’язливо спостерігає за їх діяльністю.

Треба і судові процеси, але це має бути комплексне рішення. Мова не йде про те, що давайте зробимо як в Росії, прямо тотальний контроль, пригнічення і якщо хтось не згоден, він одразу сяде. Йдеться про те, щоб вони знали: ми стежимо за тим, що ви робите. І люди дуже швидко зрозуміють, що треба в Україні заякоритися і треба боятися не Москви, що вони скажуть, бо там є на вас компромат, а треба боятися Києва, що Київ теж прийде і скаже: ми про всіх все знаємо.

Необхідна ця систематична робота, йде війна, завтра це буде пізно робити і після війни це буде пізно робити, це необхідно зараз робити, щоб вони оговтались. Просто жодна православна країна з тисячолітньою культурою не терпіла б цього. Наприклад, якби на 78-й день війни синод Грузинської православної церкви прийняв би таке рішення, ці грузинські єпископи були б убиті, в Болгарії їх би просто вигнали голими через кордон, в Сербії їх би просто вигнали, бо це неможливо уявити в жодній православній країні. Чому ми повинні в Україні терпіти це знущання над усіма нами? Я вважаю, що треба поставити крапку на цьому і більше жодним чином цього хамства, цієї антиукраїнської діяльності не терпіти. Крапка і амінь", – резюмує богослов.

релігійна безпека інформаційна війна УПЦ (МП)

Знак гривні
Знак гривні