Шість тисяч доларів щомісячно – на адвокацію санкцій проти Росії

Українська громадська організація Центр протидії корупції (ЦПК) збирає кошти на проєкт #BlockPutinWallets – міжнародну адвокацію санкцій проти Росії, – розповідає Антоніна Вовкотруб, керівниця аналітичного департаменту цієї ГО. Цей проєкт – один з багатьох, які втілює ЦПК.

На частину проєктів, як і більшість ГО, ЦПК подається на гранти. Проте є й такі, що фінансуються через фандрейзинг. Наприклад, “Серпом по рейтингу” передбачав збір коштів на комунікаційні кампанії з метою поширення інформації про депутатів та партії. До прикладу, якщо партія не голосувала за важливий законопроєкт, ЦПК намагався донести це до виборця, для чого й потрібні були кошти на рекламу у соцмережах.

Нині на Patreon йде збір коштів на міжнародну адвокацію санкцій проти Росії.

Організація зареєстрована на цій платформі з жовтня 2021 року. Активний збір коштів почали десь з листопада. Наразі ЦПК має понад 450 патронів, які донейтять понад 6 тисяч доларів у місяць. Більшість підписників там – українські, але значна сума внесків – від іноземних патронів.

Як успішно співпрацювати з Patreon? За словами Антоніни, варто використовувати соцмережі для залучення підписників, пропонувати усі можливі варіанти внесків – від мінімального (У ЦПК це один долар) до максимального. Щоб визначити розмір мінімального внеску для патрона, можна використати дані про довільні суми внесків на Liqpay, якщо в організації є досвід співпраці з цією платформою.

Наразі бонусом використання Patreon, на думку Антоніни, є те, що платформа не бере комісії з українських громадян та організацій.

Вона не радить новим організаціям розпорошуватись між платформами, а обрати найбільш зручну. Але з Patreon можуть бути й неприємні кейси, як у випадку зі сторінкою “Повернись живим”, яку платформа видалила, оскільки не дозволяє “кошти використовувати для підтримки насильства або придбання військової техніки”. Тому разом з можливостями завжди з’являються ризики, які потрібно враховувати.

Варто також запропонувати альтернативну платформу тим, хто відмовляється від внеску через Patreon, щоб не витрачати кошти на плату за сервіс. У ЦПК, наприклад, це LiqPay.

Цей матеріал підготований в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

санкції російсько-українська війна Patreon фандрейзинг

Знак гривні
Знак гривні