Генштаб: гарнізон "Маріуполь" виконав поставлене бойове завдання, триває операція з порятунку оборонців

Генеральний штаб України повідомив, що гарнізон "Маріуполь" виконав поставлене бойове завдання.

"Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на “Азовсталі”, зберегти життя особового складу.

Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України.

Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу у Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території “Азовсталі”, тривають.

Захисники Маріуполя – герої нашого часу. Вони назавжди в історії. Це окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

Утримуючи позиції на “Азовсталі”, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Сковування основних сил противника навколо Маріуполя дало нам можливість підготувати та створити оборонні рубежі, на яких наші війська знаходяться і сьогодні та дають гідну відсіч агресору. Ми отримали критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів.

Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу – зберегти життя оборонців Маріуполя.

Ми будемо боротися за вас на всіх фронтах так само віддано, як ви бороните державу!" – йдеться у повідомленні.

Керівник сил "Азову" на "Азовсталі" Денис Прокопенко записав відеозвернення щодо нового наказу вищого військового командування. "Жодне озброєння не буде працювати без професійних військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу", – зазначив він.

Президент Володимир Зеленський прокоментував інформацію про евакуацію захисників Маріуполя з "Азовсталі", наголосивши, що українські герої потрібні Україні живими.

Водночас заступниця глави Міноборони Ганна Маляр повідомила деталі порятунку оборонців Маріуполя.

"Спільно ГУР Міноборони, ЗСУ, Нацгвардія, Держприкордонслужба розпочали операцію з порятунку заблокованих на території комбінату "Азовсталь" оборонців Маріуполя. 16 травня з "Азовсталі" до медичного закладу в Новоазовську евакуйовано 53 важко поранених для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення додому буде здійснено процедуру обміну. Щодо оборонців, як все ще залишаються на території "Азовсталі". Спільними зусиллями вищеназваних відомств проводяться заходи з порятунку", – сказала вона.

маріуполь війна азовсталь азов

Знак гривні
Знак гривні