Сили тероборони ЗСУ очолив новий командувач

Президент України Володимир Зеленський призначив командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України генерал-майора Ігоря Танцюру. Відповідний указ опублікований на сайті глави держави. Іншим указом Зеленський звільнив попереднього командувача Сил тероборони бригадного генерала Юрія Галушкіна.

Генерал-майор Збройних Сил України Ігор Танцюра – учасник російсько-української війни. У 2013 році обіймав посаду начальника 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ.

У 2019 році був начальником штабу, першим заступником командувача ООС.

У 2022 році став заступником командувача Сухопутних військ Збройних Сил України. Офіцер нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

d1def11238254474.jpg

Ігор Танцюра. Фото: Міноборони

На призначення Ігоря Танцюри відреагував міністр оборони Олексій Резніков. "Ігор Іванович – досвідчений військовий. Він приймає командування у відповідальний момент. Щиро бажаю йому успіху. Водночас щиро дякую за службу бригадному генералу Юрію Галушкіну. Нагадаю, що Закон «Про основи національного спротиву» почав діяти 1 січня 2022 року. Президент України призначив Юрія Алімовича командувачем Сил ТрО першим Указом у 2022 році. Починати велику справу завжди непросто.

За півтора місяця з моменту створення було розгорнуто командно-організаційну структуру Сил ТрО – понад 170 військових частин. Це дозволило протягом тижня вже під час повномасштабного російського вторгнення прийняти до лав тероборони понад 100 тисяч осіб. Це більше, ніж чисельність армій левової частки європейських країн.

На цей момент Сили ТрО – це 32 бригади, 25 з яких у повному складі або частиною підрозділів взяли безпосередню участь у бойових діях.

Підрозділи Сил ТрО Київської, Чернігівської та Сумської областей прийняли бій у перші ж години російської навали та відіграли важливу роль під час оборони та звільнення цих регіонів.

109-й батальйон ТрО разом з морськими піхотинцями, гвардійцями, прикордонниками, поліцейськими, бійцями СБУ та розвідки понад 80 днів бере участь в героїчній обороні Маріуполя.

Підрозділи ТрО на Харківщині активно задіяні до контрнаступу та вийшли на державний кордон з РФ, завдавши відчутних ударів регулярним частинам колись «другої армії світу». Сили ТрО ламають плани Кремля на лінії фронту у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях.

На тимчасово захоплених ворогом територіях бійці ТрО залучаються до Руху опору, російські окупанти жодної секунди не почуваються у спокої.

Сотні бійців ТрО вже відзначені високими державними нагородами. На їх рахунку не тільки колись жива сила, але й безліч бронетехніки і навіть літаки російської армії. Це вже – історія, яку ми обов’язково закарбуємо, бо швидкоплинність подій інколи стирає важливі подробиці", – зазначив Резніков.

зеленський зсу тероборона

Знак гривні
Знак гривні