Як працюватиме програма ленд-лізу в Україні, – розбір Forbes

9 травня президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Forbes.ua з допомогою головного консультанту відділу воєнної політики Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Бєлєскова підготував розбір, як це працюватиме.

Яким буде новий ленд-ліз для України?

Закон про ленд-ліз значно спрощує процедуру постачання озброєнь до України – не потрібно заздалегідь оплачувати американські постачання.

Ймовірно, нова програма буде схожа на ту, що США запустили під час Другої світової війни. Для боротьби з російською армією Україні передадуть в оренду військову техніку та зброю безкоштовно. 

На розсуд Білого дому залишається питання кількості та типу озброєння. Це може бути будь-яка зброя, форма та взуття для військових, снаряди та паливо. 

Яка зброя зараз необхідна Україні? Що можуть передати США?

Україна має здобути перемогу на відкритій місцевості. Російські війська доведеться вибивати артилерійським і ракетним вогнем з далеких дистанцій. Тому ЗСУ потрібно набагато більше далекобійної артилерії, реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) та мінометів. 

Якщо розгорнути багато вогневих засобів, можна тримати армію Росії під постійним вогнем, не давати їй переходити в наступ та змусити піти з укріплених позицій.

За програмою ленд-лізу Україні, ймовірно, передадуть гаубиці робочою дальністю до 30 км. Їх потрібно щонайменше 400 одиниць. Американські системи залпового вогню M142 HIMARS та M270 MLRS, які можуть бути як реактивними системами залпового вогню, так і пусковими оперативно-тактичних ракетних комплексів. Ці установки можуть запускати балістичну ракету з бойовим радіусом до 300 км.

Далекобійна артилерія, ймовірно, частково замінить постачання реактивних винищувачів. Ця техніка не потребуватиме такого складного обслуговування і буде дешевшою, ніж авіація. 

Коли ЗСУ перейдуть до масштабних наступів, їм буде потрібно більше бронетехніки та систем ППО для захисту піхоти та доправлення зброї до лінії фронту. 

Щоб захистити цивільних та продемонструвати разючий контраст між своєю тактикою та діями росіян, Україна має вести точний вогонь, використовуючи БПЛА як повітряні коригувальники вогню. Тому очікуються нові постачання безпілотників воєнного призначення та закритих систем звʼязку. 

Коли можна чекати на перші постачання зброї?

Після підписання документа президент Джо Байден зобовʼязаний упродовж 60 днів встановити прискорені процедури для доставки продукції.

Чи здатна програма ленд-лізу переломити хід війни?

Захід почав втрачати оптимізм щодо закінчення війни в Україні шляхом переговорів. США прямо говорять, що мета союзників – аби Росія зазнала поразки та була «кастрована» у військовому сенсі.

Під час першої фази війни російська армія частково або повністю втратила близько 40% свого військового потенціалу, розташованого в Україні. Друга спроба масштабного наступу може звести можливості російської армії нанівець. 

Російська військова промисловість уже стикнулася з проблемою через санкції – вона дуже залежить від компонентів, виготовлених за кордоном. Наприклад, крилата ракета, що запускається з «Іскандера-К», має потужний комп’ютер. Із семи роз’ємів, що передають дані через теплозахисний екран компʼютера, один виготовлений у Росії, повідомляє Королівський обʼєднаний інститут оборонних досліджень. Решта шість – продукція американських компаній.

Санкції на експорт, обмеження технологій та збільшення у рази поставок точної технологічної зброї, переданої за ленд-лізом, дозволить Україні отримати перевагу меншою кровʼю та кардинально змінити розстановку сил.

Як зрозуміти, що Україна перемагає? Перелом війни настане тоді, коли армія РФ перейде від наступальних дій до оборони. 

ленд-ліз зброя війна сша

Знак гривні
Знак гривні