Як бійці ТрО на Харківщині знищують новітній танк РФ шведським РПГ (ВІДЕО)

Під Старим Салтовом бійці Харківської територіальної оборони знищили ще один новий російський танк Т-90М "Прорив". Про це повідомляє Міністерство оборони України.

"Гордість російської танкової промисловості була знищена шведським ручним протитанковим гранатометом "Карл Густав". Ми дякуємо шведському народу та королю за допомогу", – йдеться у повідомленні.

«Карл Густав» – шведський ручний протитанковий гранатомет, призначений для боротьби з бронетанковою технікою, знищення живої сили противника, що перебуває в легких укриттях, на вогневих позиціях, а також для створення димових завіс і освітлення місцевості. «Карл Густав» є одним з найкращих зразків зброї цього класу у світі, і чудово зарекомендував себе у складних умовах як потужний і універсальний бойовий інструмент піхоти.

Своєю популярністю він зобов'язаний простотою та ефективністю, який Carl Gustaf пройшов з 1946 року та чотири основні модернізації, пояснює Defense Express. Наймасовішою зараз та зафіксованою на фото є версія M3 (Carl Gustaf m/86), яка була створена у 1991 році. Вона відрізняється вагою до 10 кг та 3-кратним оптичним прицілом. Сучасніша – M4 ще легша та важить 6,8 кг і має потужніший приціл, проте поки у більш-менш масовій кількості зустрічається в армії США, потрохи витісняючи версію M3 MAAWS.

Як і будь-якого іншого гранатомета, вирішальним у бою є можливості гранати. І для Carl Gustaf існує повна номенклатура пострілів. Найрозповсюдженішими є кумулятивні, здатних пробити до 350-400 мм броні. Також існує версія з тандемною бойовою частиною, яка пробиває 500 мм та ігнорує динамічний захист.

Окрім пострілів проти бронетехніки, цей гранатомет має бронебійно-уламкові та уламкові гранати для знищення укріплень та живої сили противника.

Якщо порівнювати Carl Gustaf з радянським РПГ-7, то у шведського гранатомета в середньому вдвічі більша швидкість польоту гранати, пробиття кумулятивного боєприпасу більше – як звичайного, так і кумулятивного, а ефективна дальність пострілу більша у 1,5 раза.

Танк Т-90М “Прорив” був представлений у 2016 році, пише "Новинарня". Він є модернізацією експортно орієнтованого варіанту Т-90С. Танк начебто вкритий покращеною бронею, оснащений модернізованою гарматою та покращеною системою супутникової навігації. Першу партію танків Т-90М весною 2020 року отримали 2-га гвардійська Таманська мотострілецька дивізія та 1-ша гвардійська танкова армія. Близько 100 танків Т-90М зараз перебувають на озброєнні ЗС Росії, зокрема й тих, які воюють в Україні. Залежно від версії та комплекту модернізації, експортна вартість Т-90М становить близько 2,5 млн доларів, найбільш модернізована – 4,3 млн доларів.

тероборона втрати ворога харківщина знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні