Чмут – Арестовичу: винних у військових невдачах шукайте в Офісі Президента

Винних у військових невдачах першої фази війни, а також у провалах підготовки збройних сил до майбутньої війни з Росією слід шукати у політичному керівництві, зокрема, в Офісі Президента. Таку думку на своїй сторінці в Facebook озвучив голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. У такий спосіб він відреагував на заяви радника голови Офісу Олексія Арестовича щодо відповідальності за підготовку до війни, які той зробив напередодні.

«Чим далі від Києва війна — тим більше з’являється політичних ігрищ на кістках. Одні починають «шукати винних» та готуватися до нового політичного сезону, а інші — «стрілочники» — намагаються, очікувано, перекласти відповідальність за всі помилки на армію. Учора в ефірі «Фейгин Live» «голос Офісу Президента» Олексій Арестович порушив питання відповідальності за підготовку до війни, оборону півдня на Кримському напрямку та забезпечення, навченості Територіальної оборони. Якщо читати між рядків — суспільству потрібно дати крайніх та визначити винних за допущені помилки», — відзначив Чмут.

Він додав, що Збройні сили України займаються застосуванням та підготовкою армії, а їхнім забезпеченням, переозброєнням та розвитком, як і підготовкою держави до оборони у мирний час, займається Міністерство оборони, Верховна Рада та Кабмін. «Але найголовніше інше — усі ключові прізвища які відповідають за ці процеси визначаються виключно з Офісу Президента», — наголосив Чмут.

«Тому, пане Олексій, можете почати свій «маленький джихад», як Ви озвучили, з Ваших колег по Офісу, а саме:

- хто понесе відповідальність за призначення Міністром Тарана та НГШ Хомчака, які фактично на два роки зупинили розвиток ЗСУ?

- хто понесе відповідальність за провал державного оборонного замовлення два роки поспіль?

- хто понесе відповідальність за такі проєкти, як «два корвети до 2035 року», які з‘їли значний відсоток оборонного бюджету та не працюють у цій війні?

- хто понесе відповідальність за штучне блокування запуску Територіальної оборони на рік, через небажання, щоби Закон був не від Президента?

І головне — хто три місяці з дня у день говорив, що «війни не буде» та блокував усі намагання військових почати проактивну підготовку?» — написав голова фонду «Повернись живим».

«І якщо хтось раптом забув, то я нагадаю, що смачну каву в сонячному Києві вам забезпечують сотні загиблих та поранених чоловіків та жінок щодня. Щодня. І сьогодні шукати винних серед них — абсолютно не найкраща ідея. Винні не в армії, хоч і там є кого і за що спитати, винні у високих кабінетах, які формували бюджети, політики та визначали прізвища на ключові посади», — підсумував він.

чмут війна арестович

Знак гривні
Знак гривні