Росія краде в України дніпровську воду й безплатно роздає усім охочим суб'єктам в окупованому Криму

Воду, що надійшла у Північнокримський канал після силового захоплення російськими військовими гідроспоруд у Херсонській області в перші дні війни з Україною, безплатно отримають аграрії, рибні господарства та великі промислові підприємства Криму, – пише Радіо Свобода.

Так вирішила російська влада окупованого Криму, яка взялася розпоряджатися водою, яку влада України кваліфікує як вкрадену Росією. Поки в Україні щодня фіксують збитки від вторгнення Росії, підконтрольна Москві влада півострова використає ситуацію з користю для себе.

У державній екологічній інспекції України заявили, що для забезпечення дніпровською водою Криму російськими силами здійснюється водозабір із Каховського водосховища пропускною потужністю 50 кубометрів на секунду – 4,3 мільйона кубометрів води на добу. Таку ситуацію у відомстві називають «самовільним використанням» водних ресурсів України та називають суму збитків – 32,6 мільйона гривень на день. На початок березня сума збитків становила майже 620 мільйонів гривень. Відтоді минуло два місяці. Тобто сума збитків України від неконтрольованого використання дніпровської води на користь Росії у Криму перевищила два мільярди гривень.

Тим часом на півострові підконтрольна Москві влада розподіляє захоплену воду між охочими на найлояльніших умовах.

Незабаром після появи води у Північнокримському каналі в держкомводгоспі російського уряду окупованого Криму оголосили про продовження на рік усіх договорів водокористування та рішень щодо надання водних об'єктів у користування, термін дії яких спливає протягом нинішнього року. Наразі 130 водокористувачів виявили бажання поливати свої сільгоспкультури водою від зрошувальних систем Північнокримського каналу, стверджує голова держкомводгоспу Криму Ігор Вайль.

Загалом надійшли заявки на 80 мільйонів кубометрів води для зрошення 25 тисяч гектарів земель, повідомив російський глава окупованого Криму Сергій Аксьонов. Додатково кримські підприємці, за його словами, подали 27 заявок на отримання федеральної субсидії в розмірі близько 400 мільйонів рублів для збільшення обсягів площ зрошення та закупівлі систем для меліорації. Аксьонов пообіцяв, що вони отримають дніпровську воду безкоштовно.

Безкоштовну воду Аксьонов також пообіцяв великим промисловим підприємствам північного Криму – «Кримському содовому заводу» та «Кримському Титану», а також рибним підприємствам.

Дніпровську воду в Криму хочуть використати, у тому числі для відновлення вирощування водозатратних сільгоспкультур, від яких довелося відмовитися після припинення її постачання у 2014 році.

Повну версію статті можна прочитати за посиланням.

Читайте також "Росіяни використовують в Україні тактику початку XX століття з крадіжками й знищенням зерна"

крадіжки росії війна дніпро крим

Знак гривні
Знак гривні