Чому Росія уникла дефолту (Погляд експерта)

Економічний експерт Євген Дубогриз аналізує, чому Росія уникла дефолту. Ниже наводимо текст його аналітики.

"Якщо почитати наші економічні ЗМІ, може скластися враження, що фінансовій системі росії повний гаплик.

Як би нам цього не хотілося, на жаль, ні.

Чесно кажучи, зовсім навпаки. На цьому етапі паніку – головний наслідок початку цієї фази війни та впровадження санкцій до рф – паніку на фінринках росії подолано. Центробанк рф зробив свою роботу, й дуже професійно.

279681636_5017360991650824_5561290810009655499_n.jpg

Проблем з ліквідністю вже нема, навпаки, банки повернули взяте рефінансування (особливо якщо подивитися на рефінансування за фіксованою ставкою, певний аналог наших кредитів підтримки ліквідності – воно з пікових 5 трлн рублів на початку березня повернулося до мізерних 90 млрд), те, яке брали у розрахунку на масові відтоки депозитів населення та коштів бізнесу.

У банківській системі знову структурний профіцит ліквідності (своїми словами, це коли в банків більше коштів, ніж їм потрібно на моменті). Депозити населення після відтоків у лютому-березні більш-менш стабілізувалися (цього нема на графіку, треба дивитися статистику центробанку та їхній звіт про розвиток банківської системи та звіт-огляд кредитних організацій). Хоча відтік був солідний.

Курс рубля до долара, про який ми так любимо говорити, що він летить за руським кораблем… якщо брати офіційний, він вже нижче, ніж 22 лютого. Тоді було 75.8, зараз 72.3. Тут можна дискутувати, наскільки він реальний та ринковий (й дійти висновку, що радше ні, аніж так), але населення бачить офіціоз, який заспокоює.

Фундаментально російській економіці погано, й буде ще гірше, цб рф називає це евфемізмом «структурні зміни в економіці». Це падіння максимально розтягнуте, його наслідки проявляються дуже повільно, тому населення звикає. Паніки, якої ми б хотіли бачити – бо за панікою йде незадоволення, йдуть різкі рухи, черги біля банків та інші негаразди – немає.

Це робота їхнього цб – розтягнути негативний ефект у часі. Наївно сподіватися, що вони робитимуть фігню та стрілятимуть собі в ноги. З центробанком рф росії пощастило, а нам ні.

Дефолт росії – до чого він тут. До того, що фінансове керівництво ворога, здається, переконало керівництво політичне, що найбільш небезпечна для них штука – це паніка від самого слова «дефолт». Втрати від неї можуть бути більшими, ніж ті пару мільярдів, які росія «нашкребла по сусєках» та заплатила тримачам облігацій, й відтак, уникла дефолту.

Не варто недооцінювати ворога. Він вміє в фінанси та центробанкінг".

економіка рф дефолт санкції

Знак гривні
Знак гривні