За два місяці війни Нацполіція не відкрила жодної оперативно-розшукової справи про колаборантство, викрадення чи мародерство

Станом на кінець квітня оперативними підрозділами Національної поліції не відкрито жодної оперативно-розшукової справи щодо осіб, які планують вчинення злочинів пов’язаних з розгортанням російської воєнної агресії: викрадень людей, колабораційної діяльності або мародерства. Про це пише Watchers Media

Про це йдеться у листі заступника Генерального прокурора Ігоря Мустеци до керівника Національної поліції Ігоря Клименка, який опинився у розпорядженні редакції.

1.jpeg

2.jpeg

У першій частині листа заступник Генерального прокурора, спираючись на низку законів, нагадує Нацполіції про те, що оперативні підрозділи поліції зобов’язані вживати оперативно-розшукові заходи для попередження, виявлення та припинення злочинів, а також здійснювати їх превенцію.

Мустеца також звертає увагу Нацполу на те, що Кримінальний кодекс України(ККУ) поповнився новою статтею 111–1 «Колабораційна діяльність», і наголошує, що з військовою агресією росії також набули розвитку такі категорії злочинів, як «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»(ст. 146 ККУ) та «Мародерство»(ст. 432 ККУ), які за підслідністю також віднесені до Національної поліції.

«Незважаючи на вищенаведене, а також те, що оперативно-розшукова діяльність залишається одним із найбільш ефективних механізмів у профілактиці і розкритті злочинів, за вказаний період оперативними підрозділами Національної поліції не заведено жодної оперативно-розшукової справи щодо осіб, які готують вчинення злочинів зазначених категорій», — йдеться далі у листі.

Мустеца зазначає, що необхідно активізувати оперативно-розшукову діяльність оперативних підрозділів Національної поліції у цьому напрямку.

Він також вимагає відзвітувати про вжиті заходи до 3 травня 2022 року.

26 квітня, голова Нацполіції Ігор Клименко оприлюднив дані щодо кримінальних проваджень про майнові злочини, пов’язані з російською агресією, які, ймовірно є формою реакції на вказаний лист заступника Генерального прокурора.

У повідомленні він зазначив, що у період війни відкрито понад 5,5 тисяч кримінальних проваджень щодо майнових злочинів, та понад 1200 осіб вже отримали повідомлення про підозру за вчинення цих кримінальних порушень.

Переважно йдеться про злочини, вчинені російськими окупантами, хоча, як зазначає Клименко, ситуацією користуються і деякі громадяни України переважно з кримінальним минулим.

Проте, згідно з законом, до обов’язків підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність входить не лише розслідування уже скоєних злочинів, а й вжиття «необхідних оперативно-розшукових заходів щодо попередження, своєчасного виявлення і припинення кримінальних правопорушень та викриття причин і умов, які сприяють вчиненню кримінальних правопорушень, здійснювати профілактику правопорушень»

мародерство війна поліція

Знак гривні
Знак гривні