«Переміщують» Зеленського, допомагають збивати літаки і рятувати ППО. Якими даними ділиться з Україною розвідка США

Коли Росія розпочала своє вторгнення, США надали Україні детальну розвідувальну інформацію про те, коли саме і куди мали вдарити російські ракети та бомби. Це дозволило Україні перемістити протиповітряну оборону та літаки. Крім того, обмін розвідувальними даними майже в режимі реального часу дав нам змогу збити російський транспортний літак із сотнями військовослужбовців у перші дні війни і допоміг відбити російський напад на аеропорт Гостомель. Про це пише американське видання NBC News. «Тексти» переказують головне з матеріалу.

За словами журналістів, американські чиновники називають це масштабною та безпрецедентною операцією з обміну розвідувальними даними з партнером, який не є членом НАТО.

Дані передаються в реальному часі й дозволяють як рятувати українські війська і техніку, так і знищувати російські. Інформація включає комерційні супутникові знімки, «але також багато інших розвідувальних даних про те, наприклад, де діють певні типи російських підрозділів».

Україна продовжує майже щодня переміщувати протиповітряну оборону та авіацію за допомогою американської розвідки, що є однією з причин, чому Росія досі не змогла встановити домінування в повітрі. У деяких випадках Україна переміщувала системи ППО або літаки, на які вже були наведені російські ракети, саме вчасно, щоб запобігти їхньому знищенню. В результаті ракети просто утворювали воронки посеред порожнього поля.

Допомога розвідки США активізувалась за тижні до російського вторгнення, коли американська військова група відвідала Україну для оцінки стану систем ППО. Американці надали Україні детальні поради щодо того, як розосередити ППО, і цей крок, за словами американських чиновників, допоміг Україні не допустити захоплення Росією контролю над небом.

Українські сили використовували конкретні координати, надані США, щоб направляти вогонь по позиціях і літаках Росії, повідомили NBC News нинішні та колишні чиновники.

Ці ранні збиття допомогли зірвати операцію російського повітряного штурму, спрямовану на захоплення аеропорту Гостомель поблизу Києва. Він мав дозволити росіянам перекинути війська та техніку в район навколо столиці. Невдача, якої зазнали загарбники, суттєво вплинула на битву за Київ, кажуть представники США.

ЦРУ також виділяє значні ресурси на збір розвідувальних даних з метою захисту президента України Володимира Зеленського, якого росіяни хочуть вбити. Агентство консультується з українцями щодо того, «як найкраще перемістити його, переконавшись, що він не перебуває разом з усім своїм командуванням», — сказав американський чиновник.

Колишній високопосадовець заявив, що американські військові та ЦРУ почали намагатися поглибити свої відносини з українськими колегами після того, як Росія захопила Крим у 2014 році. ЦРУ спершу допомогло українським службам викорінити російських шпигунів, сказав колишній високопоставлений чиновник, а потім забезпечило навчання та наставництво. Американські військові також навчали українських військових.

«Те, що ми мали наперед дані про російські плани та наміри, показує, що наша розвідка була дуже добре поінформована щодо загальної ситуації», — коментує Джон Маклафлін, колишній виконувач обов’язків директора ЦРУ. «Так що цілком логічно: якщо ми так щиро хочемо, щоб українці перемогли, ми даємо їм результати розвідки. Це мало б бути щось на кшталт: «Ось що ми знаємо — не має значення, як ми це знаємо».

Один чиновник західної розвідки зазначив, що вирішальною виявилась не тільки наявність розвідданих, а й результативність українців у їхньому використанні. Джерело зазначило, що українці мужньо билися з росіянами, а коли отримали оперативні розвідувальні дані, то використовували їх з дивовижною швидкістю.

Маклафлін сказав, що українці розумно використали так звану розвідку з відкритим кодом — комерційні супутникові зображення та перехоплення росіян, які відкрито розмовляли по незашифрованих радіоканалах.

«Той факт, що існує так багато відкритих джерел [розвідувальних даних], означає, що ті, хто збирає секретні розвідувальні дані, можуть зосередитися на речах, які дійсно складні та недоступні для всіх».

ППО розвідка сша війна

Знак гривні
Знак гривні