Росія обстрілює Україну нашими ж ракетами? Ні, це не зовсім так

Після нещодавньої активізації ракетних обстрілів у ЗМІ почали з’являтися коментарі про те, що Росія “цинічно” використовує проти України її ж крилаті ракети повітряного базування X-55 та бомбардувальники, передані за Будапештським меморандумом, а також за газові борги у 90-х. Чи дійсно це так? 

У наведеному твердженні є дві складових, кожна з яких сама по собі є логічною і відносно правдивою: 

Але це не одні й ті самі ракети. І ось чому. 

Х-55 (AS-15 Kent) – це радянські крилаті ракети виключно повітряного базування (створені для використання з бомбардувальників Ту-95МС та Ту-160). Вони розраховані на несення ядерного заряду потужністю 200 кілотонн. Ракети почали розробляти 1976-го, на озброєння прийняли наприкінці 1983 року. 

Україна станом на початок незалежності мала близько 1080 ракет (цифри різних джерел різняться, детально про причини можна почитати тут). Ядерні боєголовки були передані Росії в межах ядерного роззброєння за умовами Будапештського меморандуму на початку 1990-х

H-55_AS-15_Kent_2008_G1.jpg

Ракета Х-55 (ядерна). Фото: Вікіпедія

А от самі ракети лишалися на складах до 1999 року, коли було підписано Угоду про передачу Росії стратегічних бомбардувальників і власне крилатих ракет в обмін на погашення заборгованості НАК “Нафтогаз України” за газ на суму $275 млн. За угодою, Росії разом із літаками передали близько 580 ракет Х-55 та Х-55СМ, ще близько 480 знищили в Україні. Як згодом з’ясує Тимчасова слідча комісія ВР, сума, яку нам зарахували як погашення газового боргу, була в 10 разів нижчою від реальної вартості активів, що були передані росіянам.   

Проте питання в іншому: чи обстрілюють нас росіяни конкретно цими ракетами? За словами експерта проєкту 7.62 Project Станіслава Манькова, це технічно неможливо, оскільки власне радянські Х-55 і Х-55СМ розраховані на несення виключно ядерного заряду. Про що ж тоді йдеться? 

Як відомо, до України прилітають неядерні ракети Х-101 і Х-555. Остання – це спеціально розроблена модифікація крилатої ракети Х-55СМ для використання неядерної бойової частини (і формально її можна називати “ракета типу Х-55”). Розробку почали наприкінці 1990-х років, останні випробування завершились 2005 року.

Серед ракет цього типу виокремлюють:

Від “материнської” Х-55СМ конвенційна (неядерна) Х-555 відрізняється зовнішнім виглядом. “Звичайна” бойова частина важча за ядерну: у носовій частині ракети з’явились додаткові “крильця”, аби збалансувати збільшену вагу бойової частини. Також, ракета Х-555 оснащена більш точною системою наведення, аніж Х-55СМ. 

Від оригінальної ракети Х-55 конвенційна Х-555 візуально відрізняється вже згаданими “крильцями” в носовій частині та конформними паливними баками.

0253.jpeg

Ракета Х-555 з "крильцями". Фото: militaryrussia

“Найімовірніше, “українські” ракети зараз перебувають у ворожих ядерних арсеналах або були розібрані на деталі та компоненти для обслуговування “російських” ядерних Х-55/55СМ чи створення неядерних Х-555”, – каже Маньков. 

Отже, емоційно теза про “обстріл нашими ж ракетами”, можливо, й має право на існування. (І у ворога достатньо багато військової техніки з компонентами нашого виробництва: двигуни для гелікоптерів, силові установки для кораблів). Але технічно це все-таки конструктивно різні ракети.

Про інші їх типи, траєкторії, карти “прильотів” в Україну, відео запусків і фото наслідків читайте у нашому великому матеріалі “Летюча смерть. Все про російські ракети”. Там також є інтерактивний вимірювач радіусу дії найбільш задіяних сьогодні ракет.

війна Х-55 обстріли росія ракети

Знак гривні
Знак гривні