“Слуги народу” пропонують позбавити військовослужбовців права на свободу думки і слова

Про це пише сайт "Прямого", спираючись на аналіз законодавчої ініціативи.

Група народних депутатів від “Слуги народу” зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №7271, у якому пропонується позбавити українських військовослужбовців права на свободу думки та слова, а також на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Автором документа є “слуга народу” та представник президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

У документі пропонується заборонити військовослужбовцям, військовозобов’язаним та резервістам, які призвані на навчальні (або перевірчі) та спеціальні збори, “права оприлюднювати та/або поширювати в засобах масової інформації (друкованих та аудіовізуальних), електронних комунікаційних мережах загального користування інформацію, відомості та дані, які пов’язані з виконанням обов’язків військової служби або отримані в результаті такої діяльності, зокрема висловлювання, погляди та думки стосовно діяльності вищого військово-політичного керівництва Держави та інших командирів (начальників), якщо це не передбачено їхніми службовими (функціональними) обов’язками”.

Ініціатива вже викликала обурення українських захисників, які вбачають у цьому спробу обмежити конституційні права громадян України й фактично убезпечити чинну владу від будь-якої можливої критики.

Наприклад, учасник АТО та член політради партії “Демократична сокира” Віктор Трегубов застеріг українську владу під приводом російського вторгнення від спроб знищити у країні свободу слова, обмежити права громадян та подарувати найбільш ласі частини української економіки наближеним до влади олігархам та політикам.

1.png

військовослужбовці права законопроект війна

Знак гривні
Знак гривні