Росія обходить заборону продажу нафти – The Wall Street Journal

Протягом квітня Росія збільшила постачання нафти ключовим партнерам із Заходу в обхід санкцій. Один з найпопулярніших способів доставлення: танкер з позначкою “пункт призначення невідомий”. Через це формується непрозорий ринок. Про це пише The Wall Street Journal

Протягом квітня Росія збільшила постачання нафти ключовим партнерам із Заходу в обхід санкцій. Один з найпопулярніших способів доставлення: танкер з позначкою “пункт призначення невідомий”. Через це формується непрозорий ринок. 

Видання зазначає, що за даними TankerTrackers експорт нафти з портів РФ до країн Євросоюзу за квітень зріс у середньому до 1,6 мільйона барелів на день.У порівнянні, у березні постачання знизилися до 1,3 мільйона на день. Ресурс Kpler наводить подібні дані: у квітні експорт виріс до 1,3 мільйона барелів на день, порівнюючи з 1 мільйоном в середині минулого місяця.

Зростання постачань до Європи протягом останнього місяця свідчить про те, що країни знайшли обхідні шляхи. Станом на сьогодні, згідно з інформацією TankerTrackers, на танкери без запланованого маршруту завантажили понад 11,1 мільйона барелів. Це більше ніж у будь-яку іншу країну.

Зазначається, щоб приховати походження цієї нафти, формується непрозорий ринок. Попри те, що нафтові трейдери стурбовані репутаційними ризиками торгівлі з країною-агресором, вони продовжують імпортувати російську нафту, щоб підтримати економіку та запобігти зростанню цін на палива, пише WSJ.

Як зауважують аналітики та трейдери, позначення “невідомий пункт призначення” на танкерах є ознакою того, що нафту перевозять на більші судна в морі, вивантажують, а потім змішують з вантажем корабля. Ця не нова схема, додають вони, допомагала експортувати нафту з таких підсанкційних країн, як Іран та Венесуела.

війна санкції нафта ембарго росія

Знак гривні
Знак гривні