Естонія та Латвія першими в світі визнали дії Росії в Україні геноцидом українського народу

Парламентарі Естонії та Латвії ухвалили заяву про агресію Росії та її воєнні злочини в Україні, визнавши, що зараз Росія здійснює геноцид проти українського народу. Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляється на сайті Сейму Латвії та Рійгікогу Естонії.

У заявах країн йдеться про те, що в ході агресивної війни РФ були виявлені систематичні та масові воєнні злочини, скоєні російськими збройними силами проти українського народу.

"Згадуючи численні свідчення та докази масових жорстоких злочинів, скоєних армією Російської Федерації, включно з вбивствами, катуваннями, сексуальними знущаннями та оскверненнями громадян України, зокрема жінок і дітей в Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших місцях; Засуджуючи зусилля влади Російської Федерації заперечувати злочини, скоєні російськими збройними силами в Україні, неправдиво представляючи ці злочини як провокацію або інсценування... Латвія визнає, що Російська Федерація в цей час здійснює геноцид проти українського народу; рішуче засуджує військову агресію РФ та широкомасштабне вторгнення в Україну за підтримки та участі білоруського режиму", – йдеться у заяві, одноголосно підписаній сеймом Латвії.

У своєму зверненні парламентарі закликають євроатлантичну спільноту та партнерів терміново запровадити комплексні санкції проти Російської Федерації, щоб зупинити здатність російської армії продовжувати військову агресію в Україні, посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну підтримку України, а також приймати рівноцінні рішення та вводити еквівалентні санкції проти Білорусі як пособника російської військової агресії.

Парламентарі Естонії також закликали сприяти розслідуванню російських злочинів та судовому переслідуванню винних, посилити санкції проти РФ (включно з імпортом енергоносіїв) та негайно збільшити військову та гуманітарну допомогу Україні.

латвія геноцид естонія воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні