Речник Міноборони розповів про "новий етап" війни, нинішні цілі росіян та можливість повторного наступу РФ на півночі

Речник Міноборони полковник Олександр Мотузяник розповів в інтерв'ю РБК-Україна про плани та цілі російських військ, а також про готовність наших Збройних сил дати їм відсіч.

Публікуємо ключові тези інтерв'ю у скороченому вигляді, повну версію можна прочитати тут.

Про "новий етап" війни

Саме з вуст російської влади прозвучала теза про наявність в цій так званій "спеціальній військовій операції" кількох етапів. Насправді "етап" був один: блискавичний наступ, захоплення великих українських міст включно зі столицею, повалення українського та встановлення підконтрольного Російській Федерації уряду та, врешті, повернення України до сфери контролю Росії. Тобто знищення української державності як такої. Це, власне, і була головна мета агресора. І зробити це вони планували в один етап.

Але численні втрати, прорахунки в плануванні бойових дій та шалений опір українців врешті змусили російське керівництво внести суттєві корективи. Тому тепер вони говорять про наявність так званого плану "Б", який начебто включав лише встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей. Саме це вони зараз і намагаються зробити.

Про нинішню воєнну мету росіян

Зараз їхня мета цілком зрозуміла: відтіснити українські сили за адміністративні межі Донеччини й Луганщини та втримати "сухопутний коридор" до тимчасово окупованого Криму. Саме таку "перемогу" їхня влада і намагатиметься "продати" своєму суспільству. Але Росія точно не обмежиться виключно цим.

Цілком очевидно, що надалі вони намагатимуться розвинути наступ і в інших областях, зокрема на Херсонщині, аби захопити якомога більше територій. Зараз ворог готується до цього, збирає сили та закріплюється на ділянках, які він вже окупував. Але це залежатиме від результатів бойових дій саме в Донецькій і Луганській областях.

Про тактику російської армії

Тактика російської армії – повне або часткове оточення підрозділів на основних напрямках, сковування сил, перекриття можливих шляхів логістичного забезпечення і подальший розгром. Вони полюбляють звітувати про утворення так званих "котлів". Наше завдання – цього не допустити.

Про ситуацію у Маріуполі

Маріуполь перебуває в оперативному оточенні. Місто зазнало величезних руйнувань, там постійні пожежі. Через те, що Росія фактично в цілодобовому режимі здійснює ракетні й авіаційно-бомбові удари, веде обстріли з артилерії, ситуація там вкрай складна. Але є оборонці, які ще тримають Маріуполь.

Це наші "азовці" – мужні бійці Національної гвардії України. Це наші морські піхотинці. Це також і наші сили Територіальної оборони Збройних сил України, які також беруть участь в обороні міста.

Про повторний наступ на півночі

Повністю відкидати таку можливість не можна. Але в найближчій перспективі ми цього не бачимо. Наголошую, саме в найближчій. Оскільки, знову ж таки, для успішного наступу потрібно створити ударне угруповання. Зараз на території Білорусі деякі батальйоннj-тактичні групи Росії залишаються, вони здійснюють певні демонстративні дії, тим самим тримаючи наші підрозділи напоготові.

Противник в перспективі може знову почати наступати з Білорусі. Але це залежатиме від того, якого успіху вони зможуть досягти в Донецькій і Луганській областях.

битва за донбас стратегія рф війна міноборони

Знак гривні
Знак гривні